#ASCO2017: Copiii care au supraviețuit cancerului trăiesc mai mult și cu efecte secundare diminuate

  • Health literacy



„Ca rezultat al progreselor în tratament, copiii cu cancer nu numai că trăiesc mai mult, dar beneficiază de reduceri ale efectelor secundare pe termen lung ce apar în urma terapiei pentru cancer”, declară în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2017 Dr. Timothy Gilligan, expert ASCO.

O analiză a incidenței cumulative la 15 ani după diagnostic a efectelor adverse, realizată pe 23.601 supraviețuitori ai cancerelor din copilărie, a demonstrat că rata complicațiilor în urma tratamentului oncologic a scăzut de la 12,7% pentru cei diagnosticați în perioada 1970-1979, la 10,1% și 8,8%, pentru perioada 1980-1989, respectiv 1990-1999. Rata efectelor secundare la supraviețuitori depinde de tipul de cancer, aceasta reducându-se de la:

  • 13% la 5% pentru tumoră Wilms (un tip rar de cancer renal);
  • 18% la 11% pentru limfom Hodgkin;
  • 15% la 9% pentru astrocitom (a doua cea mai comună neoplazie la copii);
  • 10% la 6% pentru limfom non-Hodgkin;
  • 9% la 7% pentru leucemie acută limfoblastică (cel mai comun cancer pediatric).

Nu au existat modificări ale incidenței efectelor adverse pe termen lung ale terapiilor pentru neuroblastom, leucemie acută mieloidă, sarcom al țesutului conjunctiv, osteosarcom.

abonare
Aproximativ 60% dintre adulții tratați pentru cancer în copilărie raportează efecte adverse severe. Sursă foto: Children`s Oncology Group

Complicațiile a căror rată de apariție a fost semnificativ redusă pe parcursul celor 3 decade studiate sunt:

  • Bolile endocrine, de la 4% la 1,6%;
  • Cancerele secundare, de la 2,4% la 1,6%;
  • Efectele gastrointestinale;
  • Condițiile neurologice.

„Am fost puțin surprinși că incidența bolilor cardiace și pulmonare nu a scăzut, ținând cont că mortalitatea prin complicații cardiovasculare la supraviețuitorii de cancer s-a redus semnificativ în ultimele decade. Acest fapt ne reamintește că supraviețuitorii de cancer continuă să aibă un risc crescut de probleme severe de sănătate față de populația generală”, spune Dr. Todd M. Gibson, coordonatorul studiului și membru al Spitalului Pediatric de Cercetare „St. Jude” din Memphis.

Progresele tratamentului au îmbunătățit rata de supraviețuire la 5 ani după diagnosticul de cancer pediatric de la 58% în anii `70 la 84% în perioada curentă. O raportare anterioară a Studiului Supraviețuirii la Cancerele Copilăriei (CCSS) arată că modificările tratamentului de-a lungul celor 3 decade reduc mortalitatea prin efecte adverse pe termen lung ale terapiei cu 6,4%.

Rata de supraviețuire în neoplasmele pediatrice este în medie de 80% în țările dezvoltate. Cu toate acestea, în regiunile sărace procentul copiilor care supraviețuiesc la 5 ani de la diagnostic este de maxim 10%. Sursă foto: World Child Cancer

Datele incluse în studiul prezentat la #ASCO2017 provin de la CCSS, privind complicațiile la copiii diagnosticați în perioada 1970-1999 care au supraviețuit cel puțin 5 ani de la diagnostic, și de la Indexul Național al Deceselor, pentru cazurile în care pacienții au decedat în urma unor efecte secundare ale tratamentului. Analiza a urmărit incidența efectelor adverse severe, dizabilitante, amenințătoare de viață sau fatale care au apărut pe parcursul a 15 ani de la diagnosticarea cu cancer în copilărie. Mediana de vârstă a celor incluși în studiu a fost de 28 ani, iar mediana de timp de la diagnosticare a fost de 21 ani.

„Analiza noastră marchează prima evaluare cuprinzătoare a modificărilor în rata complicațiilor cronice de-a lungul timpului într-un grup larg de supraviețuitori ai cancerului. Din ce am descoperit noi, este clar că supraviețuitorii diagnosticați și tratați mai recent au o stare de sănătate mai bună. Nu doar că sunt mai mulți copii vindecați, dar aceștia au risc mai mic de a dezvolta pe parcursul vieții probleme severe de sănătate din cauza tratamentului oncologic”, afirmă Dr. Gibson.

Puteți accesa online abstractul studiului.

Sursă foto: CuraScript SD.

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din aprilie 2017, în perioada 2001-2010 incidența cancerelor pediatrice a crescut cu 13%. La nivel global sunt diagnosticate anual 215.000 de cazuri noi de cancere la persoanele sub 15 ani și 85.000 de cazuri la tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

Apariția și tipul efectelor adverse pe termen lung depind de caracteristicile cancerului diagnosticat, tratamentul utilizat, factorii genetici ai pacientului și stilul de viață al acestuia. Dintre decesele apărute ca urmare a efectelor adverse 19,2% survin după oncogeneze secundare tratamentului, 6,3% sunt datorate problemelor cardiace și 2,8% complicațiilor pulmonare.