#ASCO2017: Nivolumab, eficacitate dovedită pentru multiple tipuri de cancer

  • Imuno-oncologia



Nivolumab (Opdivo) este primul anti PD-1 care a primit aprobare de punere pe piață în întreaga lume, fiind utilizat în prezent în peste 60 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Japonia.

Nivolumab este un inhibitor PD-1 conceput pentru a valorifica în mod unic propriul sistem imunitar al organismului cu scopul de a ajuta la restabilirea răspunsului imun antitumoral. Prin folosirea propriului sistem imunitar în lupta împotriva cancerului, nivolumab a devenit o opțiune importantă de tratament pentru multiple tipuri de tumori.

abonare

Pe parcursul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie 2017 (ASCO2017), au fost prezentate o serie de studii clinice al căror obiectiv principal a fost de a evalua eficacitatea nivolumab în tratamentul tumorilor maligne cu următoarele localizări:

  • Cancer gastro-intestinal

CheckMate -142  este un studiul internațional de fază II care a evaluat eficacitatea adimistrarii  monoterapiei cu nivolumab (Opdivo) sau a combinației dintre nivolumab și ipilimumab în tratamentul pacienților cu cancer colo-rectal cu deficit de reparare a ADN-ului/instabilitate microsatelită înaltă.

În studiu au fost încluși 84 de pacienți, divizați în două subgrupuri: primul grup a primit nivolumab, iar cel de al doilea a primit combinația. În grupul care a primit combinația, s-a observat o rată a răspunsului obiectiv mai mare (54,8%) comparativ cu grupul care a primit monoterapia, respectiv 31,1%. De asemenea, în grupul care a primit combinația, rata de supraviețuire globală la 9 luni a fost de 87,9%.

CheckMate-649  este un studiu multicentric, randomizat, de fază III ce a urmărit eficacitatea administrării de nivolumab sau a combinației dintre nivolumab și ipilimumab  la pacienții cu rezecție de esofag sau cancer de joncțiune gastro-esofagiană.

Un alt studiu randomizat, dublu-orb, de fază III a evaluat eficacitatea administrării de nivolumab adjuvant sau placebo la pacienții cu rezecție de esofag sau cancer de joncțiune gastro-esofagiană.

  • Cancer genito-urinar

Comisia Europeană a aprobat administrarea nivolumabul (Obdivo) la pacienții cu cancer de uroteliu nerezecabil sau metastatic refractari la tratamentul cu derivați de platină.

“Aprobarea nivolumabului de către Comisia Europeană marchează un progres semnificativ, cu o rată notabilă a răspunsului obiectiv, oferind o opțiune terapeutică importantă pentru pacienții cu acest tip de  cancer”, explică Prof. Dr. Margitta Retz, Director al Diviziei de Uro-oncologie a Departamentului de Urologie, Universitatea Tehnică München.

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele studiului multicentric de fază II care a inclus 270 de pacienți cărora li s-a administrat  nivolumab în doză de 3mg/kg intravenos la fiecare două săptămâni până la progresia bolii sau până la o toxicitate inacceptabilă. Rata de răspuns la tratament a fost de 20%. Procentul pacienților cu rată de răspuns complet a fost de 3%, iar procentul pacienților cu un răspuns parțial a fost de 17 %.

  • Glioblastom

Studiul de fază trei denumit CheckMate -143 a urmărit eficacitatea administrării nivolumabului la pacienții cu glioblastom recurent. La prima evaluare a rezultatelor studiului, nivolumab nu și-a îndeplinit obiectivul primar de îmbunătățire a supraviețuirii globale față de monoterapia cu bevacizumab.

“Rămânem fermi în căutarea tratamentelor pentru bolile cu cea mai mare nevoie și ne continuăm munca pentru a determina modul în care agenții imuno-oncologici pot îmbunătăți rezultatele pentru acești pacienți ”, explică Dr. Fouad Namouni.

  • Cancer al extremității cefalice

Comisia Europeană a aprobat Opdivo (nivolumab) ca monoterapie  pentru tratamentul carcinomului spino-celular cu localizare la nivelul extremității cefalice în progresie sau după administrarea terapiei cu derivați de platină.

Aprobarea a fost bazată pe rezultatele unui studiu randomizat de fază III care a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a ratei de supraviețuire, cu o reducerea riscului de mortalitate cu până la 30%.  Mai multe detalii despre acest studiu aici

  • Afecțiuni maligne hematologice

Primele rezultate ale unui studiu de faza II au arătat o eficacitate și un profil de siguranță crescut prin administrarea de dasatinib copiilor  și adolescenților cu leucemie mieloidă cronică (LMC).

  • Melanom malign

Pentru unele tipuri de tumori, imunoterapia a devenit un standard de tratament, însă  există un număr tot mai mare de pacienți care nu răspund la terapia anti PD-1/PD-L1. Potrivit unui studiu, administrarea combinației anti LAG-3 și Obdivo (nivolumab) la pacienții cu melanom avansat tratați anterior cu anti PD-1/PD-L1 poate fi benefică din punct de vedere clinic, mai ales la pacienții care asociază mutația LAG-3.

Un alt studiu a investigat profilul de siguranță în urma administrării combinației nivolumab-ipilimumab la pacienții cu melanom cu metastaze cerebrale. S-au obținut rezultate promițătoare în ceea ce privește administrarea la această categorie de pacienți, anticipându-se că poate deveni una dintre opțiunile terapeutice viabile care să înlocuiască terapia standard, și anume radioterapia.  Mai multe detalii despre acest studiu aici

Sursă foto : http://oncologynews.com.au