#ASCO2017: Programul web STAR (Symptom Tracking and Reporting) poate prelungi viața bolnavilor de cancer metastatic cu 5 luni

  • Medicina digitală



Dezvoltată strict pentru motive de cercetare, aplicația web STAR (Symptom Tracking and Reporting – Urmărirea și raportarea simptomelor) presupune monitorizarea în timp real a pacienților suferinzi de cancer în fază terminală. Aceasta alertează direct medicii și asistentele via e-mail, astfel putându-se acorda ajutorul necesar într-un timp cât mai util.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetători americani și prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO 2017) demonstrează că utilizarea aplicației STAR poate crește rata supraviețuirii pacientului bolnav de cancer metastatic cu până la 5 luni.

abonare

Studiul a fost realizat randomizat pe un număr de 766 de pacienți, toți suferind de tumori într-un stadiu avansat și fiind tratați prin chimioterapie. Aceștia au fost împărțiți într-un grup de intervenție și un grup de control.

Pacienții au fost puși să raporteze simptomele pe care le resimțeau în timpul chimioterapiei fie prin intermediul unei tablete, fie direct grupului de control, în cazul căruia simptomele erau monitorizate în mod clasic, de către medicul oncolog. În comparație cu pacienții ce au primit asistența obișnuită (cei din grupul de control ce puteau fi consultați numai la vizita propriu zisă a medicului), pacienții ce au folosit aplicația web (grupul de intervenție) au avut o rată de supraviețuire de 31,2 luni, față de 26.

”Pacienții ce sunt tratați prin chimioterapie adesea suferă de simptome severe despre care doctorii și asistentele nu știu în aproape jumătate de cazuri” – afirmă autorul principal al studiului Ethan M. Basch, medic primar, Profesor de medicină la Centrul Comprehensiv de Cancer din Linenberg, din cadrul Universității din Carolina de Nord.

În fiecare săptămână pacienții din grupul de intervenție au raportat un număr de 12 simptome întâlnite în mod comun în timpul chimioterapiei. Dintre acestea, cele notate cu cel mai mare grad de intensitate au fost: pierderea apetitului, dificultăți respiratorii, oboseală, greață și diferite dureri. În cazul grupului de intervenție ce utiliza aplicația web pentru a transmite semnale despre simptome către asistente, acestea au putut lua măsuri imediate pentru a le ameliora. În ceea ce privește grupul de control, ce se baza pe urmărirea clasică, medicii nu au fost anunțați în legătură cu simptomele decât în timpul vizitelor.

„Evoluția în gradul de supraviețuire obținut pare a fi modest, însă este mai mare decât multe dintre medicamentele folosite în tratarea cancerului metastatic” – Dr. Basch.

Cercetătorii doresc îmbunătățirea aplicației STAR, prin a o face mult mai accesibilă pacientului, astfel încât să poată fi folosită atât pe computer cât și pe telefonul mobil.

Pentru a putea citi articolul integral, intrați aici.