Cele mai agresive tumori de piele: melanomul malign și carcinomul cu celule Merkel. Diferențe și asemănări.

  • Carcinom celule Merkel



Ambele tipuri de tumori afectează pielea, ambele sunt cunoscute ca fiind deosebit de agresive, cu tendința de a metastaza și de a recidiva după tratament foarte mare. Există însă diferențe notabile între cele două tipuri de cancer.

Informații importante

  • Melanomul are o incidență de 22.3 de cazuri la 100.000 de persoane-an;
  • Carcinomul cu celule Merkel are o incidență de 0.79 de cazuri la 100.000 de persoane-an;
  • Expunerea prelungită la soare și deficitele imune predispun atât la melanom, cât și la carcinom cu celule Merkel;
  • Carcinomul cu celule Merkel afectează mai des persoanele în vârstă, de sex masculin, și deseori se găsește la nivelul feței și gâtului;
  • Melanomul afectează într-o proporție mai mică persoanele peste 70 de ani și bărbații, și se găsește mai des la nivelul trunchiului;
  • Carcinomul cu celule Merkel este diagnosticat mai des într-o formă avansată a bolii, și implică o rată de supraviețuire mai mică la 5 și la 10 ani.

Câte persoane sunt afectate de cele două neoplazii?

Melanomul este o formă relativ rară de cancer: Societatea Americană de Oncologie estimează că în anul 2017 vor fi fost diagnosticate 87.110 de persoane cu melanom. Institutul Național de Oncologie raportează în anul 2014 o incidență a melanomului de 22.3 la 100.000 de persoane-an.

abonare

Carcinomul cu celule Merkel se dovedește însă o maladie și mai rară, cu o incidență de 0.79 la 100.000 de persoane-an, în 2016, conform Societății Americane de Oncologie Clinică. Cea mai crescută incidență cunoscută, de 1.6 cazuri la 100.000 persoane-an în Australia, este semnificativ sub rata de diagnosticare a melanomului. În această populație, melanomul este de 40 de ori mai răspândit decât carcinomul cu celule Merkel.

Factori de risc comuni și specifici celor două tipuri de tumori

Analiza unui registru american al pacienților cu cancer a dus la o observație interesantă: expunerea prelungită la radiații UV și imunosupresia reprezintă factori de risc pentru ambele forme de cancer.

Relația între deficitul imun și tumorile agresive de piele a fost analizată în Registrul Pacienților transplantați din Cincinnati  (aceștia fiind o populație sub tratament cronic imunosupresiv). Incidența carcinomului cu celule Merkel a fost de 6 ori mai mică decât incidența melanomului. Deoarece în populația generală acesta este de aproximativ 65 de ori mai rar decât melanomul, autorii studiului au concluzionat că imunosupresia crește riscul de a dezvolta carcinom cu celule Merkel mai mult decât crește riscul de melanom.

În ceea ce privește expunerea la soare, incidența celor două maladii, analizată în mai multe state americane, se corelează cu indexul de radiații UV a statului respectiv.

Cele două tumori afectează diferit persoanele în funcție de vârstă: dacă riscul de a dezvolta melanom crește treptat de-a lungul vieții, riscul de a dezvolta carcinom cu celule Merkel crește exponențial după vârsta de 50 de ani. Astfel, doar 5% din persoanele afectate de carcinom cu celule Merkel au vârsta mai mică de 50 de ani. Într-o cohortă din California, 73.6% din pacienții cu carcinom cu celule Merkel au peste 70 de ani, pe când 69% din cazurile de melanom au apărut înainte de vârsta de 70 de ani.

Și localizarea tumorii pe suprafața corpului diferă: fața și gâtul sunt mai des afectate de carcinomul cu celule Merkel (47% din cazuri) decât de melanom (25.8% din cazuri). În ceea ce privește apariția cancerului de piele pe suprafața trunchiului, procentele sunt inversate: 8.7% dintre cazurile de carcinom cu celule Merkel și 30% dintre cele de melanom.

Este cunoscut faptul că aceste două maladii afectează preponderent sexul masculin, dar analiza Registrului de Cancer din California a demonstrat că, în cazul carcinomului cu celule Merkel, sexul masculin este mai des afectat: 63% dintre pacienți sunt bărbați, față de 57% dintre pacienții cu melanom.

Același studiu a descoperit că și melanomul și carcinomul cu celule Merkel afectează în mod preponderent rasa caucaziană (persoane mai palide, cu fenotip blond): 86.7% și, respectiv, 89.1%.

Cum se manifestă melanomul și carcinomul cu celule Merkel?

Carcinomul cu celule Merkel se prezintă deseori ca o masă tumorală subcutanată, dură, nedureroasă, de culoarea pielii sau cu o tentă roșiatică, care crește rapid. Mai multe detalii despre aspectul acestei tumori puteți citi aici și aici.

Ceea ce deosebește în mod esențial carcinomul cu celule Merkel de melanom este culoarea: melanomul are deseori aspectul unei leziuni negre sau brune, iar carcinomul cu celule Merkel nu are niciodată aceste culori (lipsesc celulele care produc melanina, pigmentul închis la culoare ce dă culoarea specifică melanomului).

Aspectul carcinomului cu celule Merkel
Aspect tipic de melanom, cu o culoare închisă.

Ce implică un diagnostic de melanom sau de carcinom cu celule Merkel?

Deși o proporție semnificativă din pacienți sunt diagnosticați cu melanom sau carcinom cu celule Merkel în stadiul de boală localizată, carcinomul cu celule Merkel este mai des diagnosticat într-un stadiu avansat. Astfel, 75.5% din pacienți au fost diagnosticați cu melanom localizat, față de 55.8% cu carcinom cu celule Merkel localizat. 11% dintre pacienții cu carcinom cu celule Merkel erau în stadiul de diseminarea regională  (față de 3.1% dintre cei cu melanom), iar 7.2% prezentau boala în stadiu metastatic (față de 2.1% dintre cei cu melanom).

În funcție de stadiul în care este diagnosticată boala, diferă șansele de supraviețuire ale pacientului, după cum se poate vedea în tabelul următor, în care sunt sumarizate date provenind de la Societatea Americană de Oncologie și din Registrul Oncologic din California.

Citește și:

Carcinomul cu celule Merkel: una dintre cele mai rare și agresive forme de cancer

Carcinomul cu celule Merkel: semnale de alarmă și metode de protecție împotriva bolii