Dr. Alice T. Shaw: alectinib vs. crizotinib în tratarea cancerului la plămâni non-microcelular, ALK-pozitiv

  • Acces la inovație



Potrivit studiului ALEX, alectinib este mai eficient decât crizotinib, tratamentul standard folosit în momentul de față. În comparație cu crizotinib, alectinib reduce riscul de progresie a cancerului sau de deces cu 53% și extinde timpul median până la avansarea bolii cu aproximativ 25,7 luni. De asemenea, alectinib protejează față de apariția metastazei cerebrale într-un mod mai eficient: doar 9% dintre pacienții tratați cu alectinib au dezvoltat metastază la nivelul creierului, în comparație cu 41% dintre cei tratați cu crizotinib.

Doar 41% dintre pacienții tratați cu alectinib au raportat efecte secundare, iar acestea s-au limitat la oboseală, constipație, dureri musculare și tumefacții. Pe de altă parte, 50% dintre cei tratați cu crizotinib au suferit de probleme gastrointestinale și modificări la nivelul enzimelor ficatului.

abonare

Dr. Alice T. Shaw explică rezultatele studiului ALEX:

Studiul ALEX a fost realizat având un eșantion format din 303 pacienți bolnavi de cancer pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv, stadiul 3B sau 4. Participanții nu au beneficiat de terapie sistemică înainte de studiu.

Aici poți afla totul despre studiul ALEX, prezentat în cadrul #ASCO2017.