#ESMO17: Combinația nivolumab+ipilimumab extinde speranța de viață cu cel puțin 15 luni în cazul mezoteliomului malign

  • Imuno-oncologia



Combinațiile de imunoterapii folosite ca a doua / a treia linie de tratament pentru mezoteliomul pleural malign extinde speranța de viață a pacienților cu cel puțin 15 luni, potrivit studiului clinic MAPS2, prezentat la congresul #ESMO17.

  • 50% rată de control a bolii
  • 58% rată de supraviețuire la un an de la începerea studiului
  • timp mediu de supraviețuire de cel puțin 15 luni

Studiul clinic de fază II MAPS2 a testat efectul terapiilor cu inhibitori PD-L1 și CTLA-4 asupra pacienților cu mezoteliom pleural malign (MPM) care au suferit o recidivă în urma chimioterapiei cu cisplatin și pemetrexed. Cei 125 de participanți la studiu au fost împărțiți în mod aleator în două grupuri: membrii primului grup au beneficiat de monoterapie cu nivolumab (inhibitor PD-L1), iar membrii celui de-al doilea grup au primit o terapie combinată cu nivolumab și ipilimumab (inhibitor CTLA-4). Pacienții au urmat tratamentul până când boala a progresat sau s-a atins un grad de toxicitate prea ridicat.

abonare
Evoluția mezoteliomului malign Sursă: mesothelioma.com

La 12 săptămâni de la începerea studiului, rata de control a bolii a fost de 50% din grupul cu terapie combinată și 44% în grupul cu monoterapie. La un an de la începerea studiului, grupul aflat sub terapie combinată a avut o rată de supraviețuire de 58%, față de 51% în cazul monoterapiei. După 15 luni, timpul mediu de supraviețuire în grupul cu monoterapie a fost de 13.6 luni, iar în grupul cu terapie combinată acesta nu a fost atins. Timpul mediu de supraviețuire fără progresie a fost de 4 luni în cazul monoterapiei și de 5,6 luni în cazul terapiei combinate.

„Rezultatele acestor tratamente pentru mezoteliom sunt asemănătoare cu cele ale chimioterapiei standard administrate ca tratament de primă linie. Faptul că nu am atins un timp mediu de supraviețuire în grupul cu terapie combinată sugerează că acesta este mai mare de 15 luni” – prof, Gérard Zalcman, principalul autor al studiului

În ciuda rezultatelor promițătoare, testele imunohistochimice efectuate pe 99 dintre participanți au găsit proteine de tip PD-L1 în tumorile a doar 41% dintre pacienți, 3 dintre aceștia prezentând PD-L1 în mai mult de 50% dintre celulele tumorale. De asemenea, nu s-a găsit nici o corelație între numărul de proteine PD-L1 și timpul de supraviețuire fără progresie.

Prof. Rolf Stahel, directorul Centrului Oncologic din Zürich a analizat studiul ca reprezentat al Societății Europene de Oncologie Medicală și a pronunțat concluziile în cadrul congresului #ESMO17:

„Deși rezultatele sunt promițătoare, aceste tratamente par să fie cu adevărat utile pentru un număr mic de pacienți. Este nevoie de studii comparative pentru a defini rolul imunoterapiei în tratarea mezoteliomului” – Prof. Rolf Stahel

Mezoteliomul pleural malig (MPM) este o afecțiune rară, care apare cel mai adesea în rândul persoanelor expuse la contact prelungit cu azbest. În acest moment nu există un tratament de linie a doua pentru MPM, iar medicamentele testate au atins rate de control a bolii sub 30%.

Articole relevante:

Dr. Arnaud Scherpereel: Imunoterapie la pacienții cu mezoteliom malign pleural

Nivolumab, rezultate promițătoare pentru pacienții cu mezoteliom malign pleural