#ESMO17. STUDIU: Determinarea în exces a markerilor tumorali produce anxietate pacienților și determină costuri inutile

  • Health literacy



Medicii de familie și medicii specialiști solicită determinări multiple de markeri tumorali care nu sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de cancer conform unui studiu desfășurat în Țara Galilor și prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală de la Madrid. Testarea pentru markeri tumorali a contribuit la deteminarea diagnosticului în 2% dintre cazuri. 95 000 £ este suma cheltuită în 12 luni pentru testări care nu s-au dovedit necesare.

„Utilizarea inadecvată a markerilor tumorali în scopul stabilirii diagnosticului poate provoca anxietate pacienților, determină testări inutile, amâna diagnosticul și crește costurile” – declară autorul principal al studiului, Dr. Craig Barrington de la South West Wales Cancer Centre, Marea Britanie.

Pe parcursul a 6 luni s-au evaluat 1 747 de cereri multiple de determinare a markerilor tumorali, provenite din servicii de sănătate primare și secundare de la Abertawe Bro Morgannwg University Health Board din Țara Galilor. Prin cereri multiple se întelege utilizarea a mai mult de un marker tumoral pentru un pacient pe o perioada de două săptămâni. S-a înregistrat numărul de pacienți care au fost diagnosticați cu cancer dintre cei care au fost testați pentru markeri multipli, cu scopul de a determina dacă această testare a ajutat în stabilirea diagnosticului.

abonare

Doar 17% (297) dintre pacienți au fost diagnosticați cu o neoplazie, iar markerii tumorali au contribuit la diagnostic pentru doar 2% dintre cazuri (35 pacienți).

  • dintre cele 985 de cereri într-un serviciu de sănătate primar s-a stabilit diagnosticul de cancer la 50 de pacienți (50%), markerii tumorali fiind utili doar pentru 5 pacienți (0,5%)
  • dintre cele 762 de cereri din servicii secundare diagnosticul s-a regăsit la 244 de pacienți (32%) iar markerii au ajutat în doar 30 de cazuri (4%).

Dr. Barrington a mai afirmat:

„Cele mai multe cereri pentru determinarea mai multor markeri tumorali  nu au dus la un diagnostic de cancer, iar în cele mai multe cazuri unde s-a pus un diagnostic, markerii nu au adus informații în plus.”

Autorii studiului sunt de părere că instruirea clinicienilor este esențială pentru identificarea situațiilor în care se impune utilizarea markerilor tumorali.

Sursa foto – Laboratory Services

Markerii tumorali reprezintă substanțe (proteine, de obicei) identificate în sânge, urină și alte fluide din corp sau în țesuturi solide (măduva osoasă, ganglioni limfatici, etc) produse de celule tumorale sau ca răspuns la o tumoră, de celule netransformate malign. Un marker poate ajuta la stabilirea diagnosticului de cancer în anumite cazuri, dar cel mai frecvent sunt folosiți pentru monitorizarea bolii. Nivelurile crescute ale markerilor tumorali nu au specificitatea suficient de mare pentru a confirma prezența cancerului.

În general există limitări ale utilizării markerilor: variabilitatea în timp (în fazele inițiale de boală poate să aibă valori normale), suprapunerea unei alte boli sau unui alt tip de cancer, existența nivelurilor crescute ale markerului la persoane fără o neoplazie. Conform British Medical Journal markerii tumorali nu ar trebui folosiți pentru obținerea diagnosticului.

Printre indicațiile testării de markeri tumorali se numără:

  • screening – Antigenul Specific Prostatic (PSA)
  • monitorizare   – alfa fetoproteina (AFP) folostă pentru monitorizarea riscului de recurență a unei tumori germinative la copii , antigenul carcinoembrionar (CEA) – în monitorizarea cancerului colorectal;
  • stadializare – CA 242 pentru cancerul colorectal
  • stabilirea unui prognostic – beta 2-microglobulina în limfoame non-Hodgkin;