Screeningul pentru fibrilația atrială la persoanele vârstnice – un mod de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale

  • Medicina digitală



Screening-ul pentru fibrilația atrială asimptomatică (FA) la persoanele în vârsta de peste 65 de ani poate fi o modalitate sigură de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale, fibrilația atrială fiind responsabilă pentru o treime din acestea. Consorțiul internațional AF-SCREEN recomandă introducerea programelor naționale de screening pentru fibrilația atrială. Din acest Consorțiu face parte și România, prin Centrul pentru Inovație în Medicină.

FA este o aritmie obișnuită și gravă a inimii, care apare în special la persoanele vârstnice. Inima în fibrilație face ca sângele să se acumuleze la nivelul atriilor. Această acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri în atrii. Dacă inima pompează acest cheag în circulație, acesta poate ajunge la nivelul creierului. Cheagul poate obstrua fluxul sângelui către creier, determinând producerea unui accident vascular cerebral.

abonare

FA poate fi adesea asimptomatică, fără simptome aparente și nerecunoscute de persoana cu FA și poate fi detectată prin EKG (electrocardiograma) sau prin palparea pulsului. De aceea, 27% dintre accidentele vasculare cerebrale provocate de FA nu sunt detectate înainte de accidentul vascular.

S-a arătat că screening-ul detectează FA la 1-3% dintre persoanele cu vârsta între 65 și 75 de ani. Din aceasta cauza, Consorțiul AF-SCREEN consideră că există un caz benefic din punct de vedere al costurilor, pentru a monitoriza acest ritm anormal al inimii la persoanele mai vârstnice din comunitate, precum și în clinică.

“Screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora, și ar ajuta la salvarea vieților”, afirmă Dr. Marius Geantă, membru al AF-SCREEN International Collaboration.

ECG la o inimă sănătoasă, comparativ cu FA unde apar mici valuri de “fibrilații’ între bătăi. Sursa foto: www.medicina-informativa.com

Introducerea screening-ului pentru toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani este recomandată de Carta Alba pentru guvernele din întreaga lume. Programele pot fi utilizate pentru medici de familie, farmacii, comunitate și pot fi efectuate prin controlul pulsului, un monitor de tensiune arterială, sau un dispozitiv ECG portabil prin care se oferă rapid diagnosticul FA.

“Dacă ai 65 de ani sau mai mult, atunci poți consulta un medic pentru a-ți lua pulsul, sau poți verifica singur acasă dacă bate regulat ca un ceas”, adaugă Dr. Geantă. “Dacă este neregulat, poți face un ECG și FA este diagnosticată și tratată cu medicamente.”