Star Trek, căștile Google cu translator universal și redefinirea comunicării în sănătate

  • Acces la inovație



Fanii Star Trek sunt familiari cu „translatorul universal”, un dispozitiv care permite comunicarea între două persoane, indiferent de limba vorbită. Cel mai nou gadget Google transformă aparatura science fiction în science fact. Căștile pentru telefon Google Pixel Buds pot traduce în timp real conversații purtate în 40 de limbi. Una dintre cele mai importante aplicații ale acestei noi tehnologii se numără și facilitarea comunicării în cazul unei proceduri medicale transfrontaliere.

Pixel Buds vor folosi aplicația Google Translate, de pe smartphone-ul Google Pixel 2, pentru a traduce instantaneu informațiile de la vorbitor la ascultător și invers. Deși sistemul încă nu este perfect, acesta poate fi foarte util pentru a transmite informații de bază către personalul medical.

abonare

Urmărește o demonstrația celor de la CNET, care au testat capacitatea căștilor Pixel Buds în timpul unei conversații necriptate:

Căștile Pixel Buds vor fi lansate în luna noiembrie cu prețul de 159 de dolari și vor fi compatibile cu noul smartphone Google Pixel 2 sau Pixel 2 XL.

În acest moment, acordul pentru asistență medicală transfrontalieră permite pacienților români acces la servicii medicale în țările membre UE în situația în care tratamentul de care au nevoie nu este disponibil în România sau necesită asistență medicală de urgență când se află în afara țării. Dar, deși bariera legislativă a fost trecută, majoritatea românilor se mai lovesc de încă una: cea lingvistică.

În Uniunea Europeană se vorbesc 24 de limbi oficiale și o serie de alte limbi și dialecte întâlnite regional. Chiar și cea mai bine cunoscută limbă la nivelul UE, engleza, este vorbită doar de 47% dintre cetățenii Europeni. Așadar, șansele să găsești un vorbitor de engleză în UE este similară cu a da cu banul.

În aceste condiții poate fi dificil pentru o persoană să beneficieze de o asistență medicală de calitate în străinătate, chiar dacă legislația europeană îi permite. Bariera lingvistică poate face diferența între un diagnostic corect și unul greșit sau poate întârzia primirea asistenței medicale în cazul unei urgențe.

Deși Pixel Buds sunt concepute pentru a fi compatibile cu smartphone-ul Google Pixel 2, aplicația Google Translate poate fi descărcată pe orice dispozitiv Android în acest moment și folosită cu aceleași rezultate. Singurul lucru care lipsește este funcționalitatea și confortul oferit de noul gadget.