#ILC2019. Rezultate promițătoare ale givosiran și lanreotid în două boli hepatice rare: porfiria acută și boala polichistică hepatică

  • Health literacy



Givosiran, pentru tratamentul porfiriei acută hepatică (PAH) și lanreotid, cu indicație în boala polichistică hepatică (BPH) asociată cu boala polichistică de rinichi autozomal dominantă (BPRAD), au demonstrat rezultate încurajatoare în două studii prezentate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, desfășurat la Viena.

„Realizarea de studii clinice în bolile rare este mereu foarte dificilă, din cauza complexității înrolării unui număr suficient de pacienți. Deci, autorii acestor două studii trebui să fie felicitați, pentru că au reușit să construiască și să ducă la bun sfârșit studii foarte solide care vor ajuta pacienții să primească un tratament mai bun”- Prof. Marco Marzioni, membru al consiliului de administrație al EASL (Asociației Europene de Studiul al Ficatului).

Studiul ENVISION

Studiul de fază 3, dublu-orb, radomizat, ENVISION a evaluat agentul investigational de inferență ARN, givosiran, în tratamentul PAH (boală genetică rară care determină probleme în sinteza hemului). Tratamentul a fost dezvoltat pentru a reduce nivelul sintetazei aminolevulinice delta hepatice. Aceasta este o enzima care determină acumularea acidului aminolevulinic și a porfobilinogenului, intermediari toxici ai sintezei hemului, responsabili pentru atacuri neuroviscerale recurente, potential fatale, și de simptomele cronice debilitante ale PAR.

abonare

„Givosiran reprezintă o nouă abordare a tratamentului acestei boli rare hepatice, pentru care există o nevoie nesatisfăcută semnificativă”- Conf. Manisha Balwani, Departamentul de Genetică și Științe Genomice a Facultății de Medicină Mount Sinai.

Givosiran administrat subcutanat, 2,5 mg/kg o dată pe lună, timp de 6 luni, a scăzut semnificativ rata atacurilor care au necesitat spitalizare, îngrijire de urgență sau administrare intravenoasă de hemină la domiciliu (cu 74%). În plus, în grupul de intervenție, tratamentul a dus la scăderi semnificative ale nivelului urinar de acid aminolevulinic și de porfobilinogen. Reacții adverse au fost raportate de majoritatea pacienților (80,4% în grupul placebo, 89,6% în grupul givosiran).

Studiul DIPAK-1

Al doilea studiu a evaluat eficacitatea pe termen lung a eficacității lanreotid, analog de somatostatin, în tratamentul BPH asociată cu BPRAD. BPH este una din cele mai comune manifestări extra-renale a BPRAD. Este caracterizată de dezvoltarea de chisturi hepatice, pline de fluid, care duc la hepatomegalie progresivă simptomatică.

„Acest studiu aduce dovezi robuste care arată că lanreotid este asociat cu scăderi susținute ale dimensiunilor hepatice determinate de BPH la pacienții cu BPRAD. Beneficiile tratamentului s-au menținut chiar și după sistarea acestuia. Tratamentul de lungă durată cu lantreotid ar trebui să fie luat în considerare la pacienții cu BPH simptomatic. Pentru a decide dacă administrarea prelungită este necesară, abordarea trebuie să fie una centrată pe pacient, bazată pe efectul individual de scădere a volumului hepatic, efectele asupra simptomelor, tolerabilitatea și progresia bolii așteptată pe baza vârstei și a sexului.”- Dr René van Aerts de la Centrul Universitar Medical Radboud, Nijmegen, Olanda.

Studiul DIPAK-1, randomizat, deschis, cu durată de 120 de săptămâni, a comparat efectele renoprotective ale lanreotide cu cele a tratamentului standard actual (măsuri de scădere a tensiunii arteriale) la pacienții cu BPRAD. Noua analiză prezentată include date a 175 de pacienți cu BPH. La sfârșitul perioadei de intervenție, volumul hepatic total ajustat la înălțime a scăzut cu 1,99% în grupul de tratament cu lanreotide, în timp ce în grupul de tratament cu standardul de îngrijire, acest volum a crescut cu 3,92%. Un efect pozitiv al tratamentului s-a menținut și la 4 luni de la ultima injecție.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: