Google lansează un instrument de screening al depresiei în populație

  • Acces la inovație



Căutarea cuvântului „depresie” pe Google, în aplicația mobilă, returnează de acum mai mult decât o serie imensă de pagini cu informație brută. Google a creat un instrument de indentificare a semnelor clince ale depresiei direcționând utilizatorii care caută acest cuvant spre PHQ-9 (Pacient Health Questionnaire), un chestionar de screening validat de studii clinice. Momentan acesta este disponibil doar în SUA.

PHQ-9 nu pune un diagnostic și nici nu ține locul unui medic, însă poate orienta oamenii spre a-și constientiza simptomele și a se adresa unui profesionist. Pentru a oferi informații bazate pe dovezi Google a creat un parteneriat cu US National Alliance on Mental Illness (NAMI), cea mai mare organizație din Statele Unite dedicată persoanelor cu afecțiuni psihiatrice. Reprezentanții NAMI atrag atenția:

abonare

„Testul nu trebuie să înlocuiască asistența medicală profesională, este doar o cale prin care oamenii pot avea acces mai repede la tratament. PHQ-9 nu e un instrument unic de diagnostic.”

În rezultatele căutărilor de la Google pe lângă informațiile din Knowlege Panel, o secțiune cu informații esențiale despre subiect asigurate, de obicei, de Wikipedia, apare noua opțiune – „Check if you are clinically depressed”. De aici, persoanele sunt direcționate spre PHQ-9.

Chestionarul PHQ-9 este alcătuit din 9 întrebări care evaluează statusul mental al utilizatorului. La fiecare întrebare persoanele vor acorda un scor frecvenței simptomelor: 0 – niciodată, 3 –  aproape în fiecare zi. Întrebările testului sunt de tipul:„Cât de des îți lipsesc interesul/plăcerea în diferite activități?”, „Cat de des ai probleme de concentrare când citești ziarul sau te uiți la televizor”.

Testul este conceput pentru a evalua gradul depresiei și necesitatea de a fi examinat de o persoană calificată. Datele provenite din PHQ-9 sunt utile pentru a facilita discuția cu medicul curant.

Într-un interviu pentru Financial Times, Vidushi Tekriwal, Product Manager la Google asigură utilizatorii că raspunsurile lor nu vor fi înregistrate de companie sau distribuite.

Sursa foto – Wccftech

Mai multe studii au demonstrat că  PHQ-9 e o modalitate de încredere pentru a determina semnele clinice ale depresiei. De exemplu, un studiu s-a bazat pe datele obținute de la  6000 de pacienți din 15 clinici care au completat chestionarul și a arătat că PHQ-9 este o metodă validă de cuantificare a severității depresiei. Atât sensibilitatea cât și specificitatea testului au fost de 88% în identificarea tulburării depresive majore.

Tulburarea depresivă majoră reprezintă o afecțiune psihiatrică caracterizată printr-o stare depresivă persistentă și pierderea interesului față de orice activitate, simptome care durează cel puțin 2 săptămâni. Acestora li se adaugă alte elemente care interferă cu activitatea de zi cu zi a individului: insomnie, pierderea în greutate, fatigabilitate, scăderea capacității de concentrare,etc.

Boala afectează 121 milioane de oameni la nivel mondial. Statisticile arată că există o latență de 6-8 ani până când persoanele cu depresie se adresează unui medic și primesc tratament. Se estimează că până în 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate după bolile cardiovasculare.

Situația tulburărilor psihice în țara noastră a fost evaluată în premieră prin studiul „Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației din România” derulat de Centrul pentru Inovație în Medicină. 2 din 3 români au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale, iar depresia, o boală 100% curabilă, ocupă locurile fruntașe. De asemenea, 68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală. Având la dispozitie date referitoare la nivelul de stigmatizare a bolnavilor psihici se pot lua și în România masurile necesare pentru imbunătățirea acestor statistici.

Mai multe detalii despre acest studiu – aici