Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

Google lansează un instrument de screening al depresiei în populație

mm
27 Aug 2017
885 Views

Căutarea cuvântului „depresie” pe Google, în aplicația mobilă, returnează de acum mai mult decât o serie imensă de pagini cu informație brută. Google a creat un instrument de indentificare a semnelor clince ale depresiei direcționând utilizatorii care caută acest cuvant spre PHQ-9 (Pacient Health Questionnaire), un chestionar de screening validat de studii clinice. Momentan acesta este disponibil doar în SUA.

PHQ-9 nu pune un diagnostic și nici nu ține locul unui medic, însă poate orienta oamenii spre a-și constientiza simptomele și a se adresa unui profesionist. Pentru a oferi informații bazate pe dovezi Google a creat un parteneriat cu US National Alliance on Mental Illness (NAMI), cea mai mare organizație din Statele Unite dedicată persoanelor cu afecțiuni psihiatrice. Reprezentanții NAMI atrag atenția:

„Testul nu trebuie să înlocuiască asistența medicală profesională, este doar o cale prin care oamenii pot avea acces mai repede la tratament. PHQ-9 nu e un instrument unic de diagnostic.”

În rezultatele căutărilor de la Google pe lângă informațiile din Knowlege Panel, o secțiune cu informații esențiale despre subiect asigurate, de obicei, de Wikipedia, apare noua opțiune – „Check if you are clinically depressed”. De aici, persoanele sunt direcționate spre PHQ-9.

Chestionarul PHQ-9 este alcătuit din 9 întrebări care evaluează statusul mental al utilizatorului. La fiecare întrebare persoanele vor acorda un scor frecvenței simptomelor: 0 – niciodată, 3 –  aproape în fiecare zi. Întrebările testului sunt de tipul:„Cât de des îți lipsesc interesul/plăcerea în diferite activități?”, „Cat de des ai probleme de concentrare când citești ziarul sau te uiți la televizor”.

Testul este conceput pentru a evalua gradul depresiei și necesitatea de a fi examinat de o persoană calificată. Datele provenite din PHQ-9 sunt utile pentru a facilita discuția cu medicul curant.

Într-un interviu pentru Financial Times, Vidushi Tekriwal, Product Manager la Google asigură utilizatorii că raspunsurile lor nu vor fi înregistrate de companie sau distribuite.

Sursa foto – Wccftech

Mai multe studii au demonstrat că  PHQ-9 e o modalitate de încredere pentru a determina semnele clinice ale depresiei. De exemplu, un studiu s-a bazat pe datele obținute de la  6000 de pacienți din 15 clinici care au completat chestionarul și a arătat că PHQ-9 este o metodă validă de cuantificare a severității depresiei. Atât sensibilitatea cât și specificitatea testului au fost de 88% în identificarea tulburării depresive majore.

Tulburarea depresivă majoră reprezintă o afecțiune psihiatrică caracterizată printr-o stare depresivă persistentă și pierderea interesului față de orice activitate, simptome care durează cel puțin 2 săptămâni. Acestora li se adaugă alte elemente care interferă cu activitatea de zi cu zi a individului: insomnie, pierderea în greutate, fatigabilitate, scăderea capacității de concentrare,etc.

Boala afectează 121 milioane de oameni la nivel mondial. Statisticile arată că există o latență de 6-8 ani până când persoanele cu depresie se adresează unui medic și primesc tratament. Se estimează că până în 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate după bolile cardiovasculare.

Situația tulburărilor psihice în țara noastră a fost evaluată în premieră prin studiul „Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației din România” derulat de Centrul pentru Inovație în Medicină. 2 din 3 români au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale, iar depresia, o boală 100% curabilă, ocupă locurile fruntașe. De asemenea, 68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală. Având la dispozitie date referitoare la nivelul de stigmatizare a bolnavilor psihici se pot lua și în România masurile necesare pentru imbunătățirea acestor statistici.

Mai multe detalii despre acest studiu – aici

Leave a Comment

Your email address will not be published.