Legitimizarea medicinei personalizate ca medicina eficienței

  • Medicina personalizată



Ați accepta să purtați o pereche de pantofi care vă sunt cu două numere mai mici? Dar o pereche care să simțiți că vă sare din picioare la fiecare pas?

Aceste întrebări pot fi încadrate ca retorice, pentru ca răspunsul lor este, evident, NU. Dar cum ni se schimbă răspunsurile, dacă ar fi să raportăm aceeași discuție la sistemul medical? NU -ul nostru nu mai este la fel de categoric în cazul medicamentelor și îngrijirilor pe care le primim. Suntem unici, dar tratamentele noastre nu țin cont de asta. Boala, sau tratarea ei, uniformizează la niște costuri foarte mari: până să se ajungă la medicamentul care tratează o anumită manifestare a bolii, în cazul unui anumit pacient, durează timp, costă mult și poate duce la o înrăutățire a bolii.

abonare

Legitimizarea importanței medicinii personalizate

Începând cu Decembrie 2015, prin concluziile privind medicina personalizată pentru pacienți, Consiliul European atrage atenția statelor membre UE asupra acestui aspect, care poate fi șansa lor de a-și îmbunătăți sistemele de sănătate. La fel cum un indicator precum mărimea tălpii este suficient pentru găsirea perechii de pantofi potrivite, în cazul tratamentelor medicale anumiți indicatori moleculari, anatomici, fiziologici sau biochimici pot determina cea mai eficientă modalitate de tratare. Colectarea acestora echivalează cu realizarea unui profil personal pentru fiecare dintre noi, unic prin natura lui, care să devină un suport pentru diagnosticare și găsirea celui mai potrivit tratament.

Textul documentului oficial, susține că medicina personalizată se referă la conceptul mai larg de îngrijire axată pe pacienți, care ține seama de faptul că, în general, sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienților. Este recunoscută provocarea cu care se confruntă statele – faptul că nu toți pacienții au acces la metode inovatoare de prevenire, diagnosticare și tratamente mai bine direcționate, dar concluzia consiliului vine ca o legitimizare a importanței medicinii personalizate, respectând politicile de organizare a sistemului de sănătate specifice fiecărui stat, dar îndemnându-le să investească în dezvoltarea acestui segment.

Cum devine realitate

Înclinarea către pacient trebuie să înceapă printr-un proces de educare privind opțiunile de tratament existente, permițând astfel  pacienților să coopereze în mod activ cu cadrele medicale în alegerea celor mai adecvate strategii de tratament. În continuare, se așteaptă responsabilizarea pacienților și integrarea lor în dezvoltarea proceselor de reglementare, în colaborare cu organizațiile de pacienți și cu alte părți interesate relevante. Mai mult, prin realizarea unor baze de date cu informații individuale, li se permite pacienților să coopereze în ceea ce privește colectarea, partajarea, gestionarea și standardizarea corespunzătoare a datelor necesare pentru cercetarea eficace în domeniu, deci dezvoltarea propice a domeniului.

În această dezvoltare, este importantă raportarea într-un context mai larg al viitorului, în care evoluțiile tehnologice se vor concretiza în dispozitive medicale inovatoare din ce în ce mai orientate către pacient, care ar putea îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții și ar putea contribui la abordarea problemei durabilității sistemelor de sănătate. E de așteptat că aceste evoluții ar putea permite utilizarea unor profiluri de risc detaliate ca instrument suplimentar pentru intervenții specifice, care vizează și chiar ar putea realiza îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și, în timp, ar putea permite o utilizare mai eficientă din punctul de vedere al costurilor serviciilor de asistență medicală. Totodată, se promovează definirea și dezvoltarea unor proceduri de evaluare a tehnologiei medicale și a potențialului real pe care acestea le au de a maximiza eficiența tratamentelor pacienților.

Medicina personalizată la București

Această dezvoltare are la bază principiile Uniunii Europene, de aceea, pentru a valorifica la maximum avantajele pe care le aduce pacienților și sistemelor de sănătate, este încurajată intensificarea cooperării și a schimbului de bune practici. Mai mult, pentru sincronizarea cu nivelul global, sunt esențiale proiectele la nivel local în conformitate cu indicațiile Consiliului European, care să educe și să poplurizeze ideea. Asta își propune și Școala de Medicină Personalizată, un proiect al Alianței Europene de Medicină Personalizată, care se află în București la a doua ediție, după succesul evenimentului de anul trecut din Portugalia . De pe 27 pe 30 iunie, medicina personalizată va înceta să mai fie ceva care poate ține doar de domeniul viitorului îndepărtat ci, prin training-uri de specialitate, va fi mai aproape de a deveni realitatea sistemului sanitar românesc.