#ESMO17: Osimertinib, eficiență crescută la pacienții cu cancer pulmonar cu mutații EGFR

  • Medicina personalizată



Osimertinib crește perioada de supraviețuire fără progresiea bolii cu 54% în rândul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular, cu mutații EGFR, față de tratamentele tradiționale, conform rezultatelor studiului clinic FLAURA, prezentate în cadrul congresului #ESMO17:

  • 18.9 luni, timp median de supraviețuire fără progresie
  • rată medie de remisie de 80%
  • 17,2 luni, perioadă medie de remisie

Mutațiile EGFR (epidermal growth factor receptor = receptorul pentru factorul de creștere epidermal) sunt prezente în aproximativ 15% dintre cancerele pulmonare non-microcelulare din emisfera vestică și în aproximativ 35% dintre cele din Asia. Pacienții care suferă de cancer cu această mutație răspund mai bine la terapia cu inhibitori EGFR, precum erlotinib și gefitinib, dar dezvoltă rapid rezistență la tratament. În majoritatea cazurilor, rezistența este cauzată de o altă mutație, T790M.

abonare

Osimertinib este un inhibitor tirozin-kinazic de ultimă generație care poate contracara în mod selectiv atât efectele tumorilor EGFR, cât și T790M. Un studiu preliminar realizat pe 60 de pacienți cu mutații EGFR a arătat că timpul mediu de supraviețuire fără progresie a bolii la pacienții tratați cu osimertinib a fost de 20,5 luni, de două ori mai mare decât în cazul tratamentelor cu erlotinib sau gefitinib.

Studiul clinic de fază III, FLAURA, a comparat osimertinib cu terapia standard cu erlotinib sau gefitinib, în tratarea pacienților cu cancer pulmonar, non-microcelular, cu mutații EGFR la nivelul exonilor 19 sau 21. Cohorta de pacienți a fost formată din 556 de persoane, din Asia, Europa și America de Nord. Participanții au fost împărțiți în mod aleator în două grupuri egale. Un grup a fost tratat cu osimertinib, iar celălalt cu terapie standard.

Timpul median de supraviețuire fără progresie a fost de 18,9 luni în cazul pacienților tratați cu osimertinib și 10,2 luni în cazul celor aflați sub terapie standard. Rezultatele au fost similare pentru toate subgrupurile, inclusiv în cazul pacienților cu sau fără metastaze cerebrale. De asemenea, pacienții tratați cu osimertinib s-au bucurat de o rată mai mare de remisie decât cei aflați sub terapie convențională (80% versus 76%) și perioada de remisie a fost dublă (17,2 luni versus 8,5 luni). În plus, incidența unui nivel ridicat de toxicitate (gradul 3 sau mai ridicat) a fost mai mică în rândul participanților tratați cu osimertinib (34% versus 45%).

„Osimertinib a fost net superior terapiilor standard în cazul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular, cu mutații EGFR. Perioada de supraviețuire fără progresie a fost aproape identică în cazul pacienților cu sau fără metastaze cerebrale, ceea ce dovedește că osimertinib acționează și asupra leziunilor creierului. Acest lucru este foarte important pentru că metastazarea la nivelul creierului este o problemă comună în cazul pacienților cu mutații EGFR” – prof. Suresh Ramalingam, liderul echipei de cercetare.

În privința gradului de toxicitate, Ramalingam a spus: „Profilul de siguranță al osimertinib a fost mai bun, în ciuda faptului că tratamentul a durat mai mult decât cel standard (16,2 luni versus 11,5 luni).

În cadrul congresului #ESMO17, Enriqueta Felip, medic oncolog la Spitalul Universitar Vall d’Hebron (Barcelona), a fost de părere că „date fiind rezultatele studiului FLAURA, osimertinib ar trebui să fie luat în considerare ca o nouă alternativă la terapia standard, în cazul pacienților cu tumori EGFR”.

Articole relevante:

Ghidul ASCO 2017 pentru cancerul pulmonar avansat

Dr. Tony Mok: dacomitinib vs. gefitinib în tratarea cancerului pulmonar EGFR-pozitiv

Dacomitinib – un tratament mai eficient pentru combaterea cancerului EGFR-pozitiv