Primul departament de histopatologie digitală din Europa de Sud-Est a fost inaugurat în România. În ce constă metoda

  • Medicina digitală



În 2017, se estimează o explozie a datelor generate de revoluția digitală – mai multe date decât a înregistrat umanitatea în ultimii 5.000 de ani. În medicină, Big Data a devenit o realitate la nivel global, iar marea provocare este direcționarea acestor date către decizii și strategii concrete.

Accesul la medicina digitală nu este doar un beneficiu rezervat țărilor vestice. Primul departament de histopatologie digitală (digital pathology – DP) din Europa de Sud-Est a fost inagurat de Laboratorul Central Synevo, lângă București. Probele biologice care până acum erau examinate cu ajutorul microscopiei convenționale sub lamă și lamelă vor fi scanate prin tehnologii de înaltă performanță și transpuse în fișere digitale, la care vor avea acces specialiști din diferite domenii, realizând o colaborare în timp real pentru un diagnostic precis și rapid, conform standardelor impuse de era informațională.

abonare

„Digitalizarea completă a diagnosticului histopatologic presupune adoptarea celor mai noi tehnologii în domeniu, utilizate în prezent doar în câteva laboratoare din vestul Europei, și ne bucurăm că le putem pune acum la dispoziția pacienților și a comunității medicale din România” – Laurențiu Luca, director general Synevo România

România va fi conectată astfel permanent la o rețea internațională care cuprinde 8 laboratoare și 100 de specialiști, cu scopul de a obține o colaborare durabilă care va genera date din ce în ce mai complexe. Schimbul de experiență va crea astfel premisele obținerii unui diagnostic de precizie. Echipamentele medicale de nouă generație și software-ul performant ridică investiția la aproximativ 1 milion de euro.

Medicina digitală – primul pas important către Big Data

Până în anul 2020 1,7 megabiti de informație vor fi generați pe secundă de fiecare om de pe planetă.

Chiar și un simplu laborator de anatomopatologie cu un singur scanner care procesează 200 de secțiuni pe zi va genera mai mult de 15 terabiți de date pe an. În acest context, atenția se îndreaptă spre departamentele IT, al căror rol în medicină începe să capete noi semnificații. Colaborări interdisciplinare, dar și apariția de noi specializări se impun astfel, pentru a face față volumului de date care trebuie stocat într-un mod adecvat  și pentru a reforma treptat sistemele sanitare.

”Diagnosticul la distanță ne arată cat de multă libertate ne oferă tehnologia. Lumea este de acum cabinetul unui anatomopatolog” – Dr. Eric Glassy, președintele Digital Pathology Association din Rancho Dominguez, California

Un studiu desfășurat la University of Pittsburgh Medical Centre a arătat că anatomopatologii își petrec 15% din timp căutând lame de sticlă sau potrivind cererile scrise de examinare cu secțiunile de țesut.

Simplu proces de a trimite lamele de sticlă pentru a fi analizate de un alt specialist întarzie diagnosticul. DP permite analiza concomitentă realizată de mai mulți specialiști. DP elimină costurile și riscurile transportului excesiv al lamelor de sticlă. Sursa foto – John Hopkins University

Printre avantajele DP se numără:

  • centralizarea serviciilor de anatomie patologică
  • crearea de supraspecializări, noi discipline și apariția specialiștilor în medicina digitală
  • împărtășirea rapidă a experiențelor medicilor privind diversele cazuri
  • posibilitatea de stocare a datelor și analiza continuă;

Cum funcționează histopatologia digitală

Histopatologia digitală presupune transformarea imaginilor obținute la microscopul optic din probe de țesut în imagini virtuale care pot fi accesate de pe un computer, tabletă, smarphone sau orice dispozitiv conectat la internet. Aceasta evoluție în medicina de laborator se bazează pe conceptul de microscopie virtuală, pentru a transforma secțiunile de pe lamele de sticlă (GS – glass slide microscopy) în secțiuni digitale care pot fi prelucrate prin algoritmi și integrate în baze de date. Procesul prin care se realizează această scanare se numește Whole Slide Imaging (WSI).

Principiile microscopiei virtuale. Imaginea originală oferită de scanner este împărțită în subunități care pot fi accesate la diferite niveluri de amplificare, în funcție de nevoile utilizatorului Sursa foto – Virtual Microscopy

Până acum, histopatologia digitală a fost preponderent folosită în scop didactic sau pentru cercetare, însă, cu timpul au apărut dispozitive de scanare de capacitate mare, care au reușit să facă față numărului imens de cereri care apar într-un laborator de anatomie patologică.

Este cunoscut faptul că un diagnostic histopatologic implică un anumite grad de subiectivitate pentru că se bazează pe experiența medicului, dar și pe calitatea probelor și a tehnicii de realizare. O serie de studii au fost derulate pentru a compara eficacitatea metodei tradiționale de diagnostic anatomopatologic cu metoda digitală, stabilindu-se în ce măsură DP reprezintă un instrument util pentru medici.

Unul dintre cele mai mari studii, desfășurat în 2015 în Statele Unite a demonstrat că medicina digitală în anatomia patologică este echivalentă tehnicilor clasice de examinare a lamelor la microscopul optic (glass slide microscopy). 3.017 cazuri au generat 10.138 de secțiuni de țesut care au ajuns într-o arhivă digitală de 2.22 terabiți.

Studiul a validat din punct de vedere statistic performanța sistemelor digitale în anatomia patologică, rezultatele arătând că:

  • DP s-a dovedit non-inferioară tehnicilor clasice GS
  • deteminarea diametrului tumorii, marginile de siguranță au fost superioare în cazul tehnicii digitale
  • toți anatomopatologii incluși în studiu au recunoscut că au ajuns să aibă rapid încredere în noul sistem pentru a pune un diagnostic
  • în 2,3% dintre cazuri s-au înregistrat discrepanțe între GS și DP. Dintre acestea, în 57% dintre cazuri s-a dovedit că diagnosticul corect a fost obținut prin DP, iar în 43% prin GS;

Histopatologia digitală a fost aprobată anul acesta de FDA, ca metodă de stabilire a diagnosticului primar.