Radiomics: o nouă eră în diagnosticarea și tratarea cancerului, mai sigură și mai ieftină

  • Medicina digitală



În ultimul deceniu, domeniul analizei imaginilor medicale a crescut semnificativ, ducând la dezvoltarea de procese pentru extracția caracteristicilor cantitative de înaltă performanță a tumorii. Aceste procese au ca rezultat conversia imaginilor în date minuțioase și analiza ulterioară a acestor date pentru sprijinul decizional.

În prezent, această practică este denumită radiomics și folosește algoritmi de caracterizare a datelor pentru extragerea caracteristicilor radiomice.

abonare

Datele radiomice conțin statistici care au potențialul de a descoperi caracteristicile bolii care nu sunt apreciate cu ochiul liber. Aceste date sunt combinate cu alte date ale pacienților și sunt extrase cu instrumente sofisticate de bio-informatică pentru a dezvolta modele care pot îmbunătăți diagnosticul, prognosticul și oferind astfel informații valoroase pentru terapia personalizată.

Ipoteza radiomicsului se referă la faptul că acesta analizează imaginile clinice standard, de la CT, RMN sau PET folosind softuri pentru a extrage informații esențiale. Acest lucru are loc prin punerea imaginilor într-un soft complex pentru a realiza măsurători distinctive ale tumorii (formă, dimensiune, textură) și a oferi fiecărui caz o caracteristică unică. Ulterior, toate informațiile despre pacient sunt introduse într-o bază de date online pe care doctorii din întreaga lume o vor putea folosii pentru a lua decizii în vederea tratamentului corespunzător.

Etapele implicate în procesul radiomics.

Încă din anul 2010 au fost efectuate numeroase studii care au vizat domeniul medical al oncologiei (cancer pulmonar, cancer localizat la nivelul capului sau al gâtului), studii care au prezentat un real succes. În prezent aceasta tehnica poate fi aplicată la orice studiu medical în care o boală sau o afecțiune poate fi depistată prin imagistică medicală.

Sursa foto: www.radiology.com