Rezistența la antibiotice, o urgență medicală la nivel global

  • Health literacy



Un raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra pericolului reprezentat de patogenii rezistenți la tratament pentru sănătatea publică. „Rezistența antimicrobiană este o urgență medicală la nivel global, care va periclita progresul medicinei moderne” – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Infecțiile rezistente la antibiotice sunt considerate de OMS ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice. Printre acestea se remarcă tuberculoza rezistentă la antibiotice, responsabilă pentru 250 000 de decese anual. Au mai fost identificate 12 alte clase majore de patogeni care devin din ce în ce mai rezistenți la antibiotice și necesită noi forme de tratament.

abonare

Potrivit raportului OMS, în acest moment sunt în curs de dezvoltare 51 de antibiotice, menite să combată patogenii rezistenți. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele sunt doar modificări ale unor antibiotice deja existente și reprezintă doar o soluție pe termen scurt. Doar 8 noi antibiotice sunt considerate de OMS ca fiind cu adevărat tratamente inovatoare și care vor fi de folos în lupta împotriva bolilor rezistente la antibiotice.

Pentru a combate această nouă amenințare, OMS și Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) au fondat Parteneriatul Global pentru Cercetarea și Dezvoltarea Antibioticelor, care a reușit să adune 56 milioane de euro pentru a ajuta dezvoltarea de noi antibiotice.

Cu toate acestea, problema bolilor rezistente la antibiotice nu poate fi rezolvată prin simpla introducere a unor noi tratamente. OMS cere țărilor partenere să încurajeze utilizarea responsabilă a tuturor antibioticelor, atât cele vechi, cât și cele noi, pentru a preveni apariția unor noi boli rezistente la tratament. De asemenea, organizația lucrează la o serie de ghiduri pentru folosirea corectă a antibioticelor în domeniul medical și în agricultură.