Studiu: utilizarea biopsiei lichide pentru detectarea cancerului în stadii incipiente

  • Medicina personalizată



Un studiu publicat recent și condus de medicul de origine română Victor Velculescu și-a propus să arate în ce măsură biopsia lichidă poate fi folosită pentru a detecta cancere în stadii incipiente. 62% dintre cancerele aflate în stadile I și II au fost decelate astfel, în cadrul acestui studiu. Biopsia lichidă este o procedură de ultimă generație care poate detecta ADN-ul celulelor canceroase folosind o simplă analiză de sânge.

„Studiul a arătat că identificarea precoce a cancerului folosind modificări la nivelul ADN-ului din sânge este este fezabilă și că metoda noastră precisă de secvențiere este o abordare promițătoare pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Victor Velculescu, profesor în oncologie la Centrul pentru Cancer Johns Hopkins Kimmel, din Baltimore, SUA.

 

Biopsia standard vs. biopsia lichidă

În timpul studiului, Velculescu și colegii săi au prelevat mostre de sânge de la 200 de pacienți cu cancer pulmonar, ovarian, colorectal sau la sân, în diferite stadii de bolă. Testul cu biopsie lichidă a detectat cu succes celule canceroase în 86 dintre cele 138 de cazuri de bolnavi în stadiul I și II (62%).

abonare

De asemenea, testul a fost aplicat pe 44 de subiecți sănătoși, pentru care nu a detectat nici o mutație asociată cu cancerul.

Victor Velculescu

Biopsia lichidă este încă o procedură experimentală pentru detectarea precoce a cancerului, dar se folosește deja în diagnosticarea cancerelor pulmonare avansate.

Potrivit lui Velculescu, trebuie efectuate mai multe teste, pe populații mult mai numeroase, pentru a dovedi că testul poate identifica cu precizie cancerul în stadiul I și II. Acest proces ar putea dura până la 5 ani.

Persoanele care ar beneficia cel mai mult de biopsia lichidă sunt fumătorii – care se expun la un risc crescut de dezvoltare a cancerului pulmonar – și femeile cu mutații ereditare la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2, expuse la apariția cancerului la sân și ovarian.

Aici puteți citi comunicatul de presă emis de Centrul pentru Cancer Johns Hopkins Kimmel.

Aici puteți citi mai multe despre biopsia lichidă.