#ASCO2017: CALM – Soluția care te învață să trăiești cu cancerul avansat

  • Acces la inovație



Intervenția psihologică CALM (Cancer and Living Meaningfully – Cum să înveți să trăiești cu cancerul) a fost dezvoltată de o echipă de cercetători canadieni. Studiul a fost implementat pentru a crește calitatea vieții pacienților cu cancer avansat și a constat în șase ședințe de 60 de minute, pe parcursul a șase luni. Cadre medicale instruite pentru acest experiment au ajutat familiile pacienților, organizând sesiuni de training, împărțite în patru etape:

  • controlul simptomelor, luarea deciziilor medicale și relațiile cu cadrele medicale
  • creșterea stimei de sine și relațiile personale
  • bunăstare interioară
  • viitoare îngrijorări, speranță și mortalitate.

Un grup de studiu de 305 pacienți, într-un stadiu avansat al bolii, a fost recrutat pentru a beneficia de tratamentul CALM. Participanții au primit zilnic tratament oncologic de rutină, însă doar o treime dintre aceștia au fost aleși pentru un tratament psihologic specializat.

abonare

După trei luni, s-a constatat că 52% dintre pacienții care au fost îngrijiți cu CALM au avut o diminuare a depresiei, față de cei 33% care au primit îngrijire normală. De asemenea, participanții la studiul CALM și-au îmbunătățit sănătatea mentală în primele trei luni, până la finalul celor șase luni de studiu reușind să fie pregătiți pentru urmările bolii.

Sursa foto: www.adevarul.ro

“CALM este diferit de celelalte intervenții, țintind să îi ajute pe pacienți să trăiască cu boală în stadii terminale; scopul acestui studiu nu este neapărat acela să pregătească omul pentru moarte“, spune Dr. Rodin.

În plus, CALM a prevenit depresia în cazul a 137 de pacienți care nu sufereau de episoade depresive la momentul intrării în studiu.

În continuarea acestui experiment vor fi incluse: înțelegerea în profunzime a procesului terapeutic CALM, tehnicile optime pentru antrenarea personalului medical, rafinarea aparaturii medicale și eficacitatea implementării CALM în regiuni geografice diverse.