#ASCO2017: Gefitinib, eficient și în stadiul III al cancerului pulmonar fără celule mici

  • OncologieStudiul ADJUVANT, care a fost prezentat la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO), arată că medicamentul Gefitinib poate menține anumite forme de cancer pulmonar în remisie mai mult timp.

Acest studiu a comparat două grupuri de pacienți cu tipul de cancer pulmonar numit “fără celule mici” (Non-small cell lung cancer, NSCLC), ce prezintă markerul tumoral EGFR. Aceștia aveau forma intermediară de boală, II sau IIIA ( tumoră care a invadat structuri din jurul plămânului- precum diafragma și ganglionii limfatici, dar nu a metastazat în restul organismului).

abonare

La toți cei 222 de pacienți studiați, tumora a fost inițial rezecată, apoi a fost administrat chimioterapie ori gefitinib, cu următoarele rezultate:

  • La cei 111 pacienți tratați cu chimioterapie clasică (vinorelbina și cisplatin), boala a recidivat în medie în 18 luni;
  • La cei 111 pacienți care au primit gefitinib, tumora a recidivat în medie în 28,7 luni.

Gefitinib este folosit deja în tratamentul cancerului pulmonar metastatic, care nu răspunde la chimioterapicele clasice, precum cisplatin. Studiul ADJUVANT arată că gefitinib este eficient și în forme mai precoce de cancer.

“Acest studiu identifică un grup de pacienți cu cancer pulmonar ce pot beneficia în urma acestui tratament țintit și este evident că medicina personalizată poate fi utilizată nu doar la pacienți cu tumori avansate, ci și în stadii incipiente” , afirmă președintele ASCO, dr. Bruce E. Johnson.

Gefitinib inhibă mecanismul prin care celula canceroasă este stimulată să crească și să se dividă.

Gefitinib este un inhibitor de tirozin-kinază. Acesta se leagă de o proteină specială din membrana celulei tumorale, numită EGFR și o blochează. Astfel, EGFR nu mai poate stimula creşterea și diviziunea celulei și aceasta este inhibată.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătatii, 1.2 milioane de oameni suferă de cancer pulmonar, din care până la 85% au forma NSCLC. Supravieţuirea la 5 ani în stadiile în care se afla pacienţii din studiu este între 14% și 31%, conform Societăţii Americane a Cancerului.

Sursa foto: ASCO 2017, Iressa, Medscape