Site icon Raportul de gardă

#ASCO2024. Riscul de cancere ginecologice este crescut de terapia hormonală cu estrogen. Adăugarea progesteronului reduce riscurile

Femeile aflate în perioada post-menopauză și care au utilizat estrogen CEE (conjugated equine estrogen) au prezentat o incidență mai ridicată a cancerului ovarian, precum și o mortalitate mai crescută în comparație cu grupul care a primit placebo. Acestea sunt rezultatele monitorizării pe termen lung a participantelor din cadrul studiului Women’s Health Initiative, prezentate în cadrul întâlnirii ASCO (American Society of Clinical Oncology) din 2024, care a avut loc luna aceasta în Chicago, Statele Unite.

Riscurile nu au fost crescute dacă CEE  a fost utilizat în combinație cu progesteron de tipul MPA (medroxiprogesteron acetat). În plus, terapia mixtă s-a asociat cu reducerea riscului de cancer uterin. În prezent preparatele hormonale de tip CEE sunt rareori utilizate, iar aceste rezultate nu pot fi extrapolate pentru medicamentele noi pe bază de estrogen.

Concluziile principale:

Sursa foto: Unsplash

Women’s Health Initiative a inclus o serie de studii clinice derulate începând cu 1991 în Statele Unite, care au evaluat sănătatea femeilor în cursul menopauzei. În mod particular, a fost evaluat riscul de dezvoltare și de deces prin cancer ovarian și uterin, deoarece aceste neoplazii sunt mai frecvente la femeile aflate la menopauză.

Rezultatele anterioare cu privire la efectele terapiei hormonale asupra riscului de cancere ginecologice au fost contradictorii și au provenit din studii observationale. Studiul clinic randomizat prezentat la întâlnirea ASCO 2024 a inclus peste 27.000 de femei cu vârste între 50 și 79 de ani, provenind din 40 de centre de investigare. Perioada de monitorizare a fost de 20 de ani.

Au fost excluse persoanele care au avut cancer de sân sau orice alt tip de cancer invaziv în ultimii 10 ani. Dintre participante, 20% au provenit din cadrul minorităților etnice și rasiale. Peste 10.000 de femei incluse în studiu au parcurs procedura de histerectomie.

Conform protocoalelor clinice valabile la momentul derulării studiului, persoanele care au avut uterul in situ au primit CEE plus MPA sau placebo, iar cele care au necesitat histerectomie au primit terapie doar cu CEE sau placebo. În ambele grupuri, raportul persoanelor care au primit terapie hormonală sau placebo a fost de aproximativ 1:1. 

Administrarea terapiei trebuia menținută pentru 8,5 ani, însă tratamentul cu CEE a fost întrerupt după 7,2 ani, din cauza riscului de accident vascular cerebral, iar fel cu CEE plus MPA după 5,6 ani din cauza riscului de cancer de sân.

Citește și:

 

Exit mobile version