#ASCO24. Pudra de talc și anumite produse de igienă intimă, asociate cu riscul de cancer ovarian

  • Health literacyUn studiu publicat în Journal of Clinical Oncology evidențiază posibile corelații între utilizarea anumitor produse de îngrijire intimă, în special pudra de talc pentru zona genitală, și riscul crescut de cancer ovarian, mai ales la femeile care le-au utilizat frecvent în jurul vârstei de 20 și 30 de ani – perioade cu schimbări hormonale semnificative.

Cercetarea, efectuată ca parte a cohortei Sister Study, care oferă o perspectivă unică asupra predispoziției genetice la cancerele hormonale. prezintă dovezi importante că aceste produse ar putea reprezenta un risc substanțial.

abonare

Studiul a implicat un eșantion de peste 50 de mii de femei, toate având o soră diagnosticată cu cancer de sân. Au fost evaluate mai multe tipuri de cancere hormonale, inclusiv cancerul de sân și cancerele uterine.

Principalele constatări:

  • O asociere pozitivă persistentă între utilizarea pudrei de talc pentru zona genitală și cancerul ovarian, cu riscurile cele mai mari observate în rândul utilizatorilor frecvenți și pe termen lung.
  • Nicio asociere semnificativă între utilizarea pudrei de talc sau a dușurilor vaginale și cancerul de sân sau uterin.
  • O posibilă asociere între dușurile vaginale și cancerul ovarian, ceea ce necesită investigații suplimentare.
Ziua Internationala a Femeii
Image by freepik

Pudra de talc pentru zona genitală și produsele pentru dușuri vaginale sunt utilizate frecvent de femei pentru igiena personală. Pudra de talc este adesea aplicată pentru a preveni umezeala și a reduce frecarea, în timp ce dușurile vaginale sunt utilizate pentru elimina mirosurile și a reduce încărcătura bacteriană. În ciuda popularității lor, aceste produse au fost controversate de-a lungul timpului.

Autoarea principală a studiului, Katie M. O’Brien, Ph.D., din cadrul Epidemiology Branch of the National Institute of Environmental Health Sciences, a subliniat rigurozitatea statistică a constatărilor: „În ciuda provocărilor în evaluarea istoricului expunerii și erorilor inerente în datele retrospective, constatările noastre sunt robuste, arătând o asociere consistentă între utilizarea pudrei de talc pentru zona genitală și cancerul ovarian”. 

Rezultatele contribuie semnificativ în dezbaterea continuă privind siguranța produselor de îngrijire intimă, subliniind necesitatea urgentă a unor cercetări suplimentare și reevaluării siguranței acestor produse.

„Dovezile se adaugă la un corp de literatură în creștere care sugerează că astfel de produse ar putea contribui la un risc crescut de cancer ovarian, în special în rândul utilizatorilor frecvenți și celor care folosesc aceste produse la 20 și 30 de ani”, a explicat expertul ASCO, Dr. Fumiko Chino, oncolog radiolog la Memorial Sloan Kettering Cancer.

Autorii pledează pentru continuarea examinării substanțelor chimice specifice din produsele de îngrijire intimă care ar putea influența riscul de cancer și încurajează studii suplimentare pentru a replica aceste constatări în diferite populații, având în vedere implicațiile majore pentru sănătatea publică.

Citește și: