Arderea lemnului pentru încălzirea locuințelor dublează riscul femeilor de cancer pulmonar, independent de statusul de fumătoare

  • Prevenție



Noi date publicate în Environment International, obținute dintr-un studiu populațional din SUA, sugerează o corelație puternică între arderea lemnului în spații închise (de exemplu în propriile case ca metodă de încălzire) și riscul crescut de cancer pulmonar la femei. Concret, femeile care folosesc sobe sau șeminee pentru încălzire au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât cele care nu o fac.

Inițiativa “Sister Study” monitorizează sănătatea a peste 50.000 de femei din SUA și Puerto Rico (înrolate între 2003 – 2009), toate având surori care au fost diagnosticate cu cancer la sân. De aceea, componenta de predispoziție genetică ar putea explica parțial riscul de cancer pulmonar, însă aceste date nu au fost colectate și integrate cu cele de mediu.

abonare

Femeile care au folosit sobe de lemn mai mult de 30 de zile pe an au prezentat un risc crescut cu 68% de cancer pulmonar în comparație cu acelea care nu au ars lemn deloc. 62% dintre populația participantă a raportat arderea lemnului ca metodă de încălzire.

Acesta este primul studiu prospectiv care analizează modul în care poluarea aerului provenită din arderea lemnului la interior influențează riscul unei femei de a dezvolta cancer pulmonar. Legătura s-a păstrat și pentru nefumătoare. Pe parcursul celor 11 ani de urmărire, 347 de participante au fost diagnosticate cu cancer pulmonar, dintre care 58 erau nefumătoare.

Femeie în fața șemineului arzând
Image by Oleksandr Pidvalnyi from Pixabay

Studii anterioare, retrospective, au sugerat această asociere pentru țările cu venituri mici și mijlocii. Aproximativ jumătate din populația României locuiește în mediul rural, unde arderea lemnului este printre principalele metode de încălzire.

Consumul de tutun este recunoscut pe scară largă ca fiind principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu este singurul. Încă din 2006, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a semnalat fumul de lemn ca o amenințare potențial carcinogenă pentru oameni. Un alt studiu din 2010, care a adoptat o metodologie de cercetare diferită, a identificat o legătură similară între cancerul pulmonar și gospodăriile care se bazau pe lemn și cărbune pentru încălzire.

Aprofundând cauzele, experții citați într-un editorial The Guardian, explică faptul că substanțele eliberate din arderea lemnului în interior, cum ar fi benzenul, 1,3-butadiena și hidrocarburile aromatice policiclice, au fost identificate ca potențiali contributori la risc. Deși încălzirea cu gaz sau propan a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut, magnitudinea acestui risc a fost semnificativ mai mică în comparație cu arderea lemnului.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea conștientizării și a măsurilor proactive pentru a atenua riscurile asociate cu arderea lemnului în interior.

Citește și: