#WCLC2023. Femeile au un risc genetic dublu de a dezvolta cancer pulmonar față de bărbați

  • OncologieCancerul pulmonar este o boală cu origine multifactorială, legată atât de factori externi sau modificabili, cum ar fi cei de mediu, consumul de tutun, expunerea la radon, cât și de factori intrinseci sau care nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta, sexul, istoricul personal, dar și antecedentele heredo-colaterale, implicit predispoziția genetică. Într-un un studiu prezentat la Conferința Mondială dedicată Cancerului Pulmonar (WCLC2023) s-au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru evaluarea susceptibilității genetice de cancer pulmonar.

S-a observat că predispoziția genetică pentru cancerul pulmonar este mai mare la femei, acestea având un risc mai crescut cu 58,4% decât bărbații. Istoricul familial de cancer, dar și fumatul sunt factori predictivi pentru cancerul pulmonar, în special la cei cu vârste mai mici de 50 de ani. Cei diagnosticați la o vârstă tânără cu cancer pulmonar au 2 sau mai multe rude cu cancer, iar celor cu istoric familial de cancer pulmonar le crește riscul de a dezvolta această patologie prin consumul de tutun, față de cei care nu fumează.

abonare

De asemenea, rezultatele au arătat că 9,53% din pacienții diagnosticați cu cancer prezentau o mutație EGFR, translocație ALK sau mutație HER2, pe lângă antecedentele heredo-colaterale, cel puțin o rudă având cancer. Aceste modificări genetice au implicații importante în opțiunile de tratament și prognosticul pacientului.

radiografie torace
Image by Drazen Zigic on Freepik

„Istoricul de cancer familial reprezintă un potențial factor de risc și un factor predictiv pentru un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, în special la cei cu vârste sub 50 de ani”, conform celei care a prezentat studiul în cadrul World Conference on Lung Cancer 2023, Dr. Virginia Calvo de Juan, Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid.

Analiza a inclus 5.824 de pacienți cu cancer pulmonar, dintre care 939 au avut istoric de cancer, 4.848 nu, iar alți 36 erau cu istoric necunoscut. Datele pacienților oncologici analizate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a determina susceptibilitatea genetică pentru cancerul pulmonar au fost colectate din registrele electronice ale Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda și Thoracic Tumors Registry din cadrul Spanish Lung Cancer Group.

Citește și: