#ASCO20. Trastuzumab deruxtecan este eficient în formele metastatice, HER2 pozitive de cancer pulmonar, gastric și colorectal

 • Altfel despre CancerFam-trastuzumab deruxtecan-nxki (denumire comercială Enhertu) este eficient și sigur în mai multe tipuri de cancer HER2-pozitiv: cancerul gastric, cancerul pulmonar și cel colorectal. Concluziile studiilor care au implicat această moleculă inovatoare au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății de Oncologie Clinică din Statele Unite ASCO20. Trastuzumab deruxtecan a fost utilizat în studiile DESTINY, primul publicat fiind DESTINY-Breast01, în 2019, pe baza căruia acest Enhertu a fost aprobat în cancerul mamar. În cadrul ASCO20 au fost prezentate și DESTINY CRC01, Gastric01 și Lung01.

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

Rezultatele în cancerul gastric

Studiul de fază II, randomizat, cu grup de control DESTINY-Gastric01 a inclus 187 de pacienți cu cancer gastric sau al joncțiunii gastroesofagiene, HER2-pozitiv, nerezecabil sau metastatic, care a progresat în urma a cel puțin două linii terapeutice, care au inclus trastuzumab și chimioterapie. Analiza prezentată la ASCO20 include doar pacienții cu o expresie ridicată tumorală a HER2. 72% și, respectiv, 86% dintre pacienți au primit, în antecedente, terapii din aceeași clasă terapeutică cu trastuzumab și, respectiv deruxtecan. Rezultatele au fost următoarele:

abonare
 • 51% rata de răspuns în grupul de studiu, față de 14% în grupul de control (care a primit chimioterapie: irinotecan sau paclitaxel);
 • 9% dintre pacienți au beneficiat de un răspuns complet la Enhertu, față de niciunul în grupul de control; 
 • În total, controlul bolii a fost obținut la 86% dintre pacienții din grupul de studiu (adică răspuns la tratament sau boala stabilă), față de 62% în grupul cu chimioterapie;
 • Supraviețuirea globală a fost de 12,5 luni în grupul de studiu, față de 8,4 luni în grupul de control;
 • La 12 luni de la debutul tratamentului, 52% și, respectiv, 29% dintre pacienți erau în viață în grupul de studiu și, respectiv, control;
 • Răspunsul la trastuzumab deruxtecan a fost mai bun în tumorile cu o expresie puternică a HER2;
ASCO20 supraviețuire trastuzumab daruxtecan DESTINY cancer gastric
Sursa foto AstraZeneca

“Dacă un pacient cu cancer gastric HER2-pozitiv prezintă progresie tumorală, după un tratament antiHER2, armele noastre terapeutice sunt limitate. În urma acestor rezultate, trastuzumab deruxtecan ar putea deveni un nou standard de tratament în acest subgrup”, a afirmat dr. Kohei Shitara, Șeful Secției de Oncologie Gastrointestinală, din cadrul Spitalului din Chiba, Japonia, și autor principal al studiului DESTINY-Gastric01.

În ceea ce privește profilul de siguranță,  cele mai frecvente reacții adverse de grad 3 sau mai mare au fost afectarea apetitului, neutropenia, leucopenia și anemia (scăderea numărului de celule sanguine normale). 15% dintre pacienții în grupul de studiu (și 6% în grupul de control) au întrerupt tratamentul, în urma reacțiilor adverse. Aceste rezultate sunt importante, având în vedere faptul că această formă tumorală este a treia cea mai frecventă care conduce la deces, la nivel mondial, având o rată de supraviețuire la 5 ani de 5% în formele metastatice, similare celor incluse în acest studiu.

Rezultatele în cancerul pulmonar

Studiul de fază II, fără grup de control DESTINY-Lung01 a inclus 42 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular, non-scuamos, HER2-pozitiv, nerezecabil sau metastatic, care a progresat în urma a cel puțin o linie terapeutică. Rezultatele preliminare prezentate în cadrul ASCO20 au fost următoarele:

 • 61,9% dintre pacienți au răspuns la tratament;
 • Boala a fost considerată controlată (tumora staționară sau în regresie) în 90,5% dintre cazuri;
 • Supraviețuirea lipsită de progresia tumorii a fost, în medie, de 14 luni.
ASCO20 supraviețuire trastuzumab daruxtecan DESTINY cancer pulmonar
Sursa foto AstraZeneca

„În ciuda progreselor extraordinare în tratamentul cancerului pulmonar, există în continuare cazuri de tumori care evoluează, în ciuda tratamentului țintit sau imunoterapic. Înțelegerea țintelor terapeutice, care includ și HER2, este un demers esențial pentru acești pacienți, iar rezultatele obținute în studiul nostru sunt încurajatoare”, afirmă dr. Egbert F. Smit, Profesor în cadrul Departamentului de Oncologie Toracică de la Institutul Oncologic din Amsterdam, Olanda și autor principal al studiului DESTINY-Lung01.

Cancerul pulmonar este responsabil pentru cel mai mare număr de decese oncologice (aproximativ 20%), la ambele sexe, în întreaga lume. Forma non-microcelulară reprezintă 80-85% dintre cazuri, iar dintre acestea, 70-75% sunt non-scuamoase. Prognosticul în formele metastatice este rezervat, cu o supraviețuire de 6-10% la 5 ani de la diagnostic. Progresul noilor terapii țintite și imunoterapii a ameliorat considerabil acest prognostic, însă nu există, în acest moment, un tratament țintit dedicat mutației HER2.

Rezultatele în cancerul colorectal

Nu în ultimul rând, trastuzumab deruxtecan a demonstrat beneficii și în studiul de fază II, fără grup de control DESTINY-CRC01, a inclus 53 de pacienți cu cancer colorectal , HER2-pozitiv, nerezecabil sau metastatic, care a progresat în urma a cel puțin două linii terapeutice. Rezultatele au fost pozitive:

 • 45.3% dintre pacienți au răspuns la tratament;
 • Cancerul a fost controlat în proporție de 83% (boală stabilă sau în regresie);
 • Pacienții au supraviețuit, în medie, timp de 6,9 luni, fără ca tumora să progreseze;
ASCO20 supraviețuire trastuzumab daruxtecan DESTINY cancer colorectal
Sursa foto AstraZeneca

„Înțelegerea noilor metode de tratament din cancerul colorectal, precum țintirea HER2, este esențială pentru a oferi pacienților noi opțiuni, în momentul în care boala progresează în ciuda administrării tuturor tratamentelor aprobate în indicația lor. Studiu nostru a condus la rezultate optimiste, și indică nevoia de aprofundare a acestei direcții de cercetare”, afirmă dr. Salvatore Siena, Profesor de Oncologie Medicală la Universitatea din Milano, Italia, și autor principal al studiului.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent subtip histologic, și al doilea în ceea ce privește mortalitatea, la nivel mondial. Similar cu cancerele pulmonare sau gastrice, nu există o terapie țintită, aprobată pentru formele cauzate de mutația HER2.

Profilul de siguranță a Enhertu a fost similar celui observat în fazele I ale studiilor, atât în administrarea în cancerul pulmonar, cât și în cancerul colorectal. Cele mai frecvente evenimente mai grave (gradul 3 sau mai mult) au fost anemia și neutropenia. 6-12% dintre pacienți au suferit afectare interstițială și inflamație pulmonară (pneumonită) în urma terapiei.

Enhertu (fam-trastuzumab deruxtecan-nxki), aprobat de FDA în tratamentul cancerului mamar HER2-pozitiv
Enhertu (fam-trastuzumab deruxtecan-nxki) este aprobat de către FDA în tratamentul cancerului mamar HER2-pozitiv

Despre trastuzumab deruxtecan

Enhertu (trastuzumab deruxtecan, cunoscut drept fam-trastuzumab deruxtecan-nxki în Statele Unite) este o moleculă dintr-o nouă categorie terapeutică, cea a anticorpilor monoclonali conjugați cu o altă moleculă chimioterapică (antibody drug conjugate, ADC). Mecanismul unic al acestor molecule implică livrarea țintită a moleculei citotoxice (deruxtecan, în acest caz, din clasa inhibitorilor de topoizomerază), cu ajutorul specificității înalte a anticorpului (trastuzumab – care recunoaște HER2, o proteină de suprafață creată de mutația HER2, un driver important în mai multe tipuri de cancer). Legătura între cele două molecule este stabilă în fluxul sangvin, însă la nivelul celulelor tumorale este rapid lizată de enzime regăsite în abundență în mediul intracelular tumoral. Având în vedere că o moleculă de trastuzumab livrează aproximativ 8 molecule de deruxtecan, noul tratament este eficient și în tumorile cu expresie HER2 scăzută sau eterogenă.

Această moleculă are potențialul de a ameliora tratamentul mai multor forme de cancer, deoarece mutațiile HER2 sunt exprimate într-o proporție ridicată de cazuri:

 • În 15-20% dintre cancerele avansate, localizate gastric sau la joncțiunea gastroesofagiană;
 • În 2-4% din totalul pacienților cu cancer pulmonar;
 • În 2-5% din totalul pacienților cu cancer colorectal.

Enhertu este deja aprobat în Statele Unite ale Americii și în Japonia, pentru tratamentul cancerului mamar metastatic sau nerezecabil, cu mutații HER2, la pacientele care au primit în antecedente cel puțin două linii terapeutice bazate pe tratamente țintite contra HER2.

Citește și: