#ESCCongress. Mâncarea preparată cu ajutorul cărbunelui, a lemnului sau mangalului este asociată cu risc mai mare de deces din cauze cardiovasculare

  • Health literacy



Utilizarea pe termen lung a cărbunelui, lemnului sau mangalului pentru a găti este asociată cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, 2018.

„Studiul nostru sugerează că oamenii care folosesc combustibili solizi pentru a găti ar trebui să treacă la electricitate sau gaz cât mai curând posibil”, a declarat Dr. Derrick Bennett, autorul studiului, Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

S-a sugerat că aerul care este inspirat în timpul gătitului cu combustibili solizi, cum ar fi cărbunele, lemnul sau mangalul, poate duce la moarte prematură din cauze cardiovasculare, dar există dovezi limitate. Acest studiu a evaluat asocierea dintre utilizarea combustibilului solid pentru a găti și moartea din cauze cardiovasculare, precum și impactul potențial al trecerii de la combustibili solizi la combustibili nepoluanți (electricitate sau gaz).

abonare

Studiul a inclus 341.730 de adulți în vârstă de 30-79 ani, care au fost recrutați din zece zone din China în perioada 2004-2008. Participanții au fost intervievați despre cât de des au gătit și ce combustibil au folosit, în principal, în ultimele trei reședințe. Cercetătorii au estimat apoi durata expunerii la combustibili solizi. Analiza a fost limitată la cei care au gătit cel puțin săptămânal, la ultimele trei reședințe, și nu au avut boli cardiovasculare. Informațiile privind decesele care au avut loc până la data de 1 ianuarie 2017 au fost colectate din registrele de deces și înregistrările din spitale.

Vârsta medie a participanților a fost de 51,7 ani, iar trei sferturi au fost de sex feminin. Nouă din zece persoane au petrecut cel puțin 20 de ani în ultimele trei reședințe. În general, 22,5% dintre participanți au utilizat în principal combustibili solizi pentru gătit timp de 30 de ani sau mai mult, 24,6% timp de 10-29 ani și 53,0% mai puțin de zece ani. Dintre ultimii, 45,9% nu au folosit niciodată combustibili solizi în cele mai recente trei reședințe și 49,1% au trecut de la combustibili solizi la combustibili nepoluanți în această perioadă.

Conform datelor studiului, 8.304 de participanți au decedat din cauze cardiovasculare. După ce s-au luat în calcul factori precum nivelul de educație, fumatul și alți factori de risc cardiovascular, fiecare deceniu de expunere la combustibili solizi a fost asociat cu un risc de 3% mai mare de deces din cauze cardiovasculare. Participanții care au folosit combustibili solizi timp de 30 de ani sau mai mult au avut un risc cu 12% mai mare de deces din cauze cardiovasculare, comparativ cu cei care i-au folosit mai puțin de zece ani.

În comparație cu utilizarea pe termen lung a combustibililor solizi, adoptarea de combustibili nepoluanți a fost asociată cu un risc mai mic de deces din cauze cardiovasculare. La fiecare deceniu, trecerea de la combustibili solizi la combustibili nepoluanți a fost asociată cu un risc de 5% mai mic de deces din cauze cardiovasculare.

“Am constatat că utilizarea pe termen lung a combustibililor solizi pentru a găti a fost asociată cu un risc mai mare de deces cardiovascular, după ce am luat în calcul factorii de risc stabiliți. Trecerea la electricitate sau gaz a slăbit impactul utilizării anterioare a combustibililor solizi, sugerând că asocierea negativă poate fi reversibilă”, a declarat Prof. Zhengming Chen, cercetător principal, Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Citește și: