#ESCCongress. Mai puțin de 5 ore de somn pe noapte dublează riscul cardio-vascular. Cât trebuie să dormim pentru a avea o inimă sănătoasă?

  • Cardiologie



Devierile de la un program normal de somn – prea mult, prea puțin sau fragmentat – sunt asociate cu creșterea riscului de deces din cauză cardiovasculară sau de ateroscleroză, anunță trei studii în cadrul Congresului European de Cardiologie 2018.

O meta-analiză a 11 studii prospective, cu un total de peste 1 milion de subiecți, a comparat riscul de deces prin boală arterială coronară sau accident vascular cerebral în funcție de numărul de ore dormite pe noapte. Intervalul de control ales a fost de 6-8 ore. Comparat cu acesta, cei care dorm mai puțin sau mai mult au avut un risc crescut de deces cardiovascular (cu 11%, respectiv 33%).

abonare

Pentru a începe să dormim 6-8 ore pe noapte, Dr Epameinondas Fountas, autorul metanalizei, ne recomandă:”Culcatul și trezitul la aceeși oră în fiecare zi, evitarea acoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiu fizic zilnic. Un somn cu o durată optimă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos.”

Studiul PESA a urmărit 3.974 de adulți sănătoși de vârstă medie timp de șapte zile pentru a monitoriza calitatea și cantitatea somnului. Ateroscleroza a fost întălnită mai des în grupul cu sub 6 ore de somn, comparat cu grupul de control, de 7-8 ore de somn (raportul riscurilor de 1.27, p=0.008). Cei cu somnul cel mai fragmentat au fost cei mai la risc de a avea mai multe secțiuni arteriale cu ateroscleroză (raportul riscurilor de 1.34, p=0.008).

Un alt studiu a urmărit timp de 21 de ani, toți locuitorii orașului suedez Gothenburg, de sex masculin, născuți în anul 1943, care au acceptat să facă parte din studiu. Riscul de evenimente cardiovasculare a fost de două ori mai mare în grupul cu o durată a somnului mai mică de 5 ore, comparat cu grupul de control, în care durata somnului a fost de 7-8 ore. De asemenea, cei din acest grup au avut o prevalență mai mare a factorilor de risc cardiovascular.

esc18-rezultatate-gothenbyrg-somn
Rezultate studiu Gothenburg

“În studiul nostru, nivelul efectului asupra riscului cardiovascular asociat lipsei de somn a fost similar cu cel al fumatului sau a diabetului la vârsta de 50 ani”- a declarat Moa Bengtsson, autor al studiului.

Citește mai multe:

Sursă imagine feature: ESC