#ERSCongress. Curățătorii profesioniști au risc crescut de astm și bronhopneumoie obstructivă cronică
Astmul este asociat cu expunerea ocupațională la produse de curățare. Dovezile pentru asocieri cu alte probleme respiratorii nu sunt concludente. O analiză sistematică a studiilor existente a încercat să evalueze această asociație.

Au fost incluse 47 de articole ce au evaluat legătura dintre expunerea la agenți de curățare și cel puțin o patologie respiratorie, la adulți curățători profesioniști. Calitatea articolelor a fost determinată cu ajutorul sistemului GRADE.

abonare

Studiile bazate pe populația muncitoare au arătat un risc crescut de astm cu o relație dependentă de doză. Relația s-a menținut și în studii populaționale dar a fost mai slabă. Riscul estimat a fost mai mare atunci când s-a folosit auto-raportarea față de diagnosticarea clinică a astmului.

A fost găsită o relație semnificativă statistic între expunerea la produse de curățare și bronhopneumonia obstructivă cronică, dar nu și pentru rinită, hiperactivitate bronșică sau atopie.

Sunt necesare studii suplimentare pentru o analiză cantitativă a riscului de expunere și pentru o fenotipare clinică detaliată a mecanismului și a agenților cauzali.

Citește și: