#ERSCongress. Astmul ocupațional mai frecvent la producătorii de lactate

  • Health literacy



Expunerea profesională a fermierilor la praf, gaze, fum și vapori poate duce la o serie de efecte adverse respiratorii, precum astmul, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii, Paris, 2018.

Față de grupul de control, în grupul fermierilor:

abonare
  • Tusea, sputa și wheezingul au fost semnificativ crescute
  • Valorile măsurătorilor spirometrice au fost mai mici, cu valori semnificative statistic pentru căile respiratorii mici
  • Hiperreactivitatea bronșică a fost mai prevalentă (19,3% vs. 12,5%) și mai severă (fiind declanșată la concentrații mai mici a histaminei folosită ca agent provocator: 4,44 mg/ml vs 5,15 mg/ml)
  • Hiperreactivitatea bronșică severă și moderată a fost asociată cu istoric familiar de astm, iar cea borderline a fost asociată cu fumatul
  • Astmul a fost înregistrat la 7,2% din aceștia, astmul alergic ocupațional la 1,2% și astm agravat de muncă la 6,1% (prevalența astmului în populația generală este de 4,3%)
  • Astmul a fost asociat cu expunerea de intensitate mare la praf-regulată; gaze, fum și vapori- atât regulată cât și sporadică

Studiu a fost de tip transversal. A inclus 83 de producători de lactate și 80 de persoane cu muncă de birou. Datele au fost culese cu ajutorul chestionarelor standard asupra simptomelor respiratorii cronice, spirometriei (inclusiv test de provocare cu histamină), testelor pentru alergeni comuni ocupaționali și inhalatori și matricilor de expunere în muncă.

Astmul bronșic afectează 334 milioane de oameni la nivel global, din care 30 milioane sunt în Europa. Până în 2020 se estimează că în întreaga lume 400 de milioane de oameni vor fi diagnosticați cu această boală. Este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii caracterizată de bronhospasm și obstrucție reversibilă a fluxului de aer. Simptomele includ episoade de wheezing, dispnee și tuse.

Astmul ocupațional (determinat de factori din mediul de muncă) este cea mai comună cauză a astmului cu debut la maturitate. Reprezintă între 9 și 15% din cazurile de astm din adulții cu vârstă de muncă.

Citește și: