#AACR24. Saruparib, un nou inhibitor PARP, sigur și eficient la pacientele cu cancer de sân avansat HER2 negativ

  • Oncologie



Saruparib, un nou inhibitor selectiv PARP1 (poly-ADP ribose polymerase-1) este eficace la pacientele cu cancer de sân, ale căror tumori prezintă deficienţe HRR (homologous recombination repair) şi are un profil de siguranţă favorabil în urma administrării la pacienţi cu tumori solide avansate, conform rezultatelor prezentate în cadrul întâlnirii anuale a American Association for Cancer Research (AACR24).

Analiza precoce de eficacitate a inclus peste 30 de paciente cu cancer de sân avansat. Acestea au primit doza optimă recomandată de saruparib. Rata de răspuns obiectiv a fost de aproape 50%, cu o mediană a supravieţuirii în lipsa progresiei de peste 9 luni.

abonare

Rezultatele prezentate provin din studiul clinic de fază I/IIa PETRA, în cadrul căruia peste 200 de persoane cu cancer avansat de sân HER2 negativ, ovarian, de prostată şi pancreatic, ale căror tumori au prezentat mutaţii ale genelor BRCA 1/BRCA 2 sau PALB2 sau RAD51C/D, au primit terapie cu saruparib.

Analiza de siguranţă a inclus peste 140 de pacienţi. Sub 15% dintre aceştia au necesitat reducerea dozei şi 3,5% au necesitat discontinuarea terapiei din cauza evenimentelor adverse. Cele mai comune evenimente adverse legate de tratament au inclus anemia, neutropenia, trombocitopenia, fatigabilitatea şi astenia. Profilul de siguranţă îmbunătăţit al saruparib ar putea să permită multiple combinaţii terapeutice cu eficacitate crescută la pacienţii cu cancer în faze precoce.

Cum funcţionează saruparib

Anumite neoplazii, precum cancerele de sân care prezintă mutaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2, au deficienţe ale reparării ADN-ului şi necesită proteinele PARP pentru orice fel de reparare a leziunilor ADN-ului. Prin inhibarea proteinelor PARP, celulele maligne nu mai au nicio modalitate de a repara ADN-ul, replicarea este întreruptă, iar celula este distrusă astfel. Prima generaţie de inhibitori PARP acţionează atât asupra PARP1, cât şi PARP2. Aceştia sunt utilizaţi în variate tipuri de cancer. Saruparib ţinteşte selectiv PARP1, fiind un inhibitor de nouă generaţie, cu administrare orală.

Citeşte şi: