#AACR24. Mai puțin de 50% din terapiile aprobate pe cale accelerată de FDA demonstrează beneficii clinice după 5 ani

  • Oncologie



Mai puțin de jumătate dintre medicamentele aprobate de FDA (Food and Drug Administration) pe cale accelerată au arătat beneficii reale în termen de cinci ani de la obținerea aprobării. Pentru cele mai multe terapii oncologice nu s-a putut demonstra o creștere a supraviețuirii globale sau a îmbunătățirii calității vieții în această perioada  Studiul a fost prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR2024) de la San Diego.

Din 1992, acest program a permis aprobarea timpurie a medicamentelor care tratează boli grave fără a îndeplini cerințele standard, bazându-se pe un marker surogat care poate indica beneficiu clinic. Aceste medicamente trebuie să își confirme ulterior beneficiile clinice anticipate în studii suplimentare. Dacă nu le îndeplinește, FDA le poate retrage de pe piață.  FDA definește un obiectiv surogat dintr-un studiu clinic drept ”un marker care prezice beneficiul clinic dar nu măsoară în sine acest beneficiu”. Până acum, 80% dintre medicamentele aprobate pe calea accelerată au indicații în oncologie.

abonare

Constatările subliniază o lacună în procesul de aprobare accelerată: promisiunea accesului timpuriu la tratamente potențial salvatoare de vieți nu este întotdeauna îndeplinită. Autorul principal al studiului, Ian T. T. Liu (expert în farmacoeconomie în cadrul Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School) subliniază importanța comunicării transparente între pacienți și furnizorii de servicii de sănătate cu privire la incertitudinile tratamentelor aprobate prin această cale. Mai mult, el pledează pentru o reevaluare a criteriilor utilizate pentru convertirea aprobărilor accelerate în aprobări standard, sugerând o concentrare pe validarea riguroasă a măsurilor substitutive și asigurând că studiile confirmatorii sunt suficient de puternice pentru a demonstra beneficii reale pentru pacienți.

Cercetarea, realizată la Universitatea Harvard, a inclus datele FDA privind medicamentele oncologice care au primit aprobare accelerată între 2013 și 2023. Scopul echipei a fost de a determina dacă pacienții au beneficiat în cele din urmă de aceste medicamente, în ceea ce privește supraviețuirea globală sau calitatea vieții, date esențiale în evaluarea eficacității tratamentului cancerului.

AACR 2024
AACR Annual Meeting

S-au efectuat două analize. Prima s-a concentrat pe toate medicamentele cărora li s-a acordat aprobare accelerată între 2013-2017, însemnând că au avut mai mult de cinci ani pentru a finaliza un studiu de confirmare. A doua a examinat dovezile folosite pentru a converti aprobările accelerate în aprobări regulate pentru toate medicamentele între 2013-2023, chiar dacă au avut mai puțin de cinci ani pentru a evalua eficacitatea lor în studiile clinice.

Au folosit date disponibile public de la FDA pentru a identifica medicamentele oncologice cărora li s-a acordat aprobare accelerată în această perioadă, incluzând informații de pe site-ul FDA, comunicate de presă ale industriei, ClinicalTrials.gov și articole din reviste revizuite de colegi.

Rezultatele au fost dezamăgitoare: doar 43% dintre medicamentele analizate au demonstrat beneficii clinice în termen de cinci ani de la aprobarea lor accelerată. Studiul a clasificat 129 de perechi de medicamente-indicații pentru cancer care au primit aprobare accelerată în decada respectivă, concentrându-se pe 46 cu o urmărire de peste cinci ani. Printre acestea, două treimi au primit aprobare regulată, 22% au fost retrase și 15% au rămas în curs după o urmărire medie de 6,3 ani. Mai mult, intervalul de timp pentru retragerea medicamentelor ineficiente s-a scurtat semnificativ, în timp ce perioada de conversie a aprobărilor accelerate s-a prelungit, indicând o reducere a supravegherii regulatorii.

”Deciziile de retragere mai rapide sunt un lucru bun pentru pacienți, deoarece asigură că medicamentele ineficiente sunt pe piață pentru o perioadă mai scurtă de timp. Deși studiul nostru a arătat o creștere a timpului dintre aprobarea accelerată și conversia la aprobare regulată, credem că deciziile de conversie ar trebui să fie nu doar la timp, dar — mai important — susținute de rezultate clinice de înaltă calitate și că acest lucru este esențial pentru funcționarea corectă a căii de aprobare accelerată.” – a declarat autorul studiului Ian T. T. Liu

Din cele 48 de perechi de medicamente-indicații convertite la aprobare standard, baza pentru conversie a variat: 40% pe beneficii de supraviețuire globală, 44% pe supraviețuire fără progresie și restul pe alți indicatori, inclusiv un caz în care conversia a avut loc în ciuda unui proces confirmatoriu negativ. Această diversitate de criterii subliniază complexitatea evaluării eficacității medicamentelor post-aprobare accelerată.

Acest studiu scoate în evidență necesitatea unui echilibru între accesul rapid la tratamente inovatoare și asigurarea că aceste tratamente oferă beneficii tangibile pacienților. Pe măsură ce comunitatea medicală și organismele de reglementare  analizează aceste descoperiri, va fi necesară o abordare care să servească mai bine interesele pacienților oncologici.

Citește și