#ASCO21. Tratamentul adjuvant cu olaparib crește supraviețuirea la pacienții cu cancer de sân incipient HER2-negativ cu mutații BRCA

  • Oncologie



Terapia adjuvantă cu olaparib crește rata de supraviețuire fără boală (DDFS – distant disease free survival) la pacientele cu cancer de sân HER2-negativ. Rezultatele studiului OlympiA au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021. Acesta este primul care raportează date despre eficacitatea unui inhibitor PARP asupra supraviețuirii în cancerul de sân incipient, având implicații practice importante. Rezultatele subliniază necesitatea testării genetice la pacienții diagnosticați cu cancer de sân în stadiu incipient și risc înalt pentru identificarea de mutații la nivelul liniei germinale.

Olaparib, rezultate OlympiA
#ASCO21. Tratamentul adjuvant cu olaparib crește supraviețuirea la pacienții cu cancer de sân incipient HER2-negativ cu mutații BRCA

Despre studiu

OlympiA este un studiu de fază 3, dublu-orb, randomizat, care a înrolat peste 1800 de pacienți cu mutații germinale (moștenite) patogene sau potențial patogene a genelor BRCA1 sau BRCA 2 și cancer de sân HER2-negativ (triplu negativ – TNBC sau hormon-receptor pozitiv – HR+) în stadiu incipient, cu risc înalt și după tratament standard (chimioterapie adjuvantă sau neoadjuvantă, tratament chirurgical și eventual radioterapie). Pacienții au fost împărtiți în două brațe de tratament astfel: primul grup a primit tratament oral cu Olaparib 300mg, iar cel de-al doilea grup placebo, timp de 1 an. Obiectivul primar a fost supraviețuirea fără semne de boală invazivă (IDFS), iar obiectivele secundare au inclus supraviețuirea fără boală la distanță de 10 ani (DDFS), supraviețuirea generală (OS) și siguranța tratamentului.

abonare

Rezultatele studiului

În urma unei analize la 3 ani, supraviețuirea fără semne de boală invazivă pentru pacienții tratați cu olaparib a fost de 85,9% în comparație cu 77,1% pentru brațul placebo. Supraviețuirea fără boală la distanță (DDFS) a fost de asemenea îmbunătățită semnificativ la pacienții aparținând grupului intervențional cu olaparib (87,5% vs. 80,4%). Deși supraviețuirea generală estimată la 3 ani a fost mai mare pentru brațul de tratament cu olaparib, diferența nu a fost semnificativă statistic la momentul analizei.

studiul OlympiA supravietuirea fara semne de boală invazivă olaparib versus placebo
Rezultatele studiului OlympiA: supraviețuirea fără semne de boală invazivă – cu 8,8% mai mare pentru pacienții tratați cu olaparib în comparație cu placebo

Astfel, completarea tratamentului cu Olaparib după finalizarea chimioterapiei neoadjuvante sau adjuvante, chirurgiei și radioterapiei arată o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără semne de boală invazivă și a supraviețuirii fără boală la distanță la pacienții cu mutații la nivelul genelor BRCA 1/2 și cancer de sân stadiu incipient HER2 negativ, având și o toxicitate acceptabilă.

Care este semnificația acestor date?

Rezultatele favorabile ale studiului pot conduce la schimbarea standardului de tratament adjuvant la pacienții cu cancer de sân diagnosticat în stadii incipiente, HER2-negativ, cu mutații germinale în genele BRCA, care au un nivel înalt de risc de recurență și necesită chimioterapie adjuvantă.

Rezultatele studiului OlympiA subliniază necesitatea testării genetice a mutațiilor BRCA la pacienții diagnosticați cu cancer de sân în stadiu incipient și risc înalt. Rezultatele pot avea un impact important asupra deciziei terapeutice în cazul acestor pacienți, posibil cu includerea inhibitorilor PARP în tratamentul adjuvant”, a declarat Președintele ASCO, Lori J. Pierce, MD.

Despre cancerul de sân

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de neoplazie la femei la nivel mondial, dar și prima cauză de mortaliate prin cancer la sexul feminin, conform Globocan 2020. BRCA 1 și BRCA 2 (BReast Cancer Associated) sunt gene supresoare tumorale cu rol important în repararea ADN-ului prin mecanismul de recombinare omoloagă. Mutațiile germinale cu semnificație patogenă sau potențial patogenă ale acestora sunt responsabile de majoritatea cazurilor de sindroame de cancer de sân și ovar ereditare.

Aproximativ 10% din cancerele de sân HER2-negative diagnosticate la vârste de sub 50 de ani au la bază o variantă patogenă a BRCA1/2. Purtătoarele acestor mutații prezintă un risc de 6 ori mai mare decât populația generală de a dezvolta un cancer de sân, dar și de cancer ovarian. Bărbații purtători ai unei mutații BRCA, în special BRCA2, au de asemenea un risc mare de a dezvolta cancer de sân. În plus, cunoașterea statutului de purtătoare a mutației BRCA1/2 înainte de diagnosticul de cancer de sân se asociază cu rate de supraviețuire mai mari, arată un alt studiu publicat în JAMA Oncology.

Mai mult, programele de screening populațional pentru identificarea mutațiilor BRCA 1/2 pot fi cost-eficiente, indiferent de venitul țării în care se implementează, arată o analiză recentă, publicată în revista Cancers.

Despre PARPi

În cazul unei mutații la nivelul BRCA, sunt necesare alte mecanisme de reparare a ADN-ului, cum ar fi intervenția polimerazele de tip poli-ADP-riboză (PARP) care să suplinească deficiența de recombinare omoloagă caracteristică acestor neoplazii. Inhibitorii PARP împiedică aceste mecanisme alternative de reparare a ADN-ului și conduce prin fenomenul de letalitate sintetică la moarte celulară și inhibarea proliferării tumorale.

olaparib mecanism de actiune
În mod normal, genele BRCA sunt implicate în mecanismul de reparare a ADN-ului prin fenomenul de recombinare omoloagă. În cazul unei mutații patogene în genele BRCA, intra în acțiune un mecanism de reparare prin polimeraze de tip poli-ADP-riboză (PARP), care suplinește deficiența de recombinare omoloagă și permite supraviețuirea celulară.
Olaparib împiedică aceste mecanisme alternative de reparare a ADN-ului și conduc la moarte celulară.

Olaparib (Lynparza) este un inhibitor PARP și primul tratament aprobat de către FDA pentru  pacienții cu cancer  de sân HER2-negativ, stadiu metastatic, la persoanele care prezintă mutații la nivelul genelor BRCA 1/2.

Studiul OlympiA este primul studiu de fază 3 care analizează efectele olaparib ca tratament adjuvant la această categorie de pacienți, în stadiu incipient, cu risc înalt de recurență după completarea terapiei standard multimodale.

Citește și: