#ASCO20. Terapia de întreținere cu olaparib crește supraviețuirea în cancerul ovarian recidivat BRCA-pozitiv cu peste 1 an

  • Altfel despre Cancer



Olaparib este eficient în creșterea supraviețuirii globale în cancerul ovarian recidivat, sensibil la chimioterapie cu compuși de platină, BRCA-pozitiv. Datele despre efectului terapiei țintite cu acest inhibitor PARP au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurată virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai. În studiul SOLO-2, după 5 ani de urmărire, 42,1% dintre pacientele din grupul de intervenție cu olaparib erau în viață, față de 33,2% dintre pacientele din grupul placebo.

„Acest studiu confirmă că inhibitorul PARP olaparib ar trebui să fie terapia standard de întreținere în cancerul ovarian BRCA-pozitiv recidivat care a răspuns la chimioterapie cu compuși de platină. Această linie terapeutică reprezintă un progres semnificativ pentru pacientele noastre, care în acest caz au prognostic rezervat”- Dr. Richard L. Schilsky, Vicepreședinte executiv ASCO.

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

Studiul de fază III, SOLO-2, multicentric, dublu orb, controlat placebo, a inclus paciente cu cancer ovarian recidivat, cu mutație BRCA1 sau BRCA2, sensibil la terapie pe bază de compuși de platină și care au primit cel puțin două linii de chimioterapie. Acestea au fost împărțite în mod aleatoriu în grupul de intervenție cu olaparib administrat oral (n=196) și grupul placebo (n=99). 38,4% dintre pacientele din grupul placebo au trecut în grupul de tratament cu olaparib.

abonare
Grafic supraviețuire globală placebo vs olaparib în cancerul ovarian redicivat
Olaparib a crescut supraviețuirea globală cu aproape 12,9 luni față de grupul placebo. Sursă ASCO.

După o perioada de urmărire mediană de 65 de luni, 28,3% dintre pacientele din grupul de intervenție erau în viață și nu au necesitat administrarea altui tratament, față de 12,8% dintre pacientele din grupul placebo.

Pacientele care au urmat tratament cu olaparib în perioada dintre răspunsul terapeutic și progresia bolii au înregistrat o scădere a riscului de deces de 26%. După 5 ani, 42,1% dintre pacientele din grupul de intervenție erau în viață, față de 33,2% din grupul placebo. Tolerabilitatea pe termen lung a administrării olaparib a confirmat rezultatele studiilor anterioare, demonstrând un profil de siguranță acceptabil.

„Îmbunătățirea mediană a supraviețuirii de aproape 13 luni este impresionantă în cancerul ovarian și aduce un beneficiu substanțial pacientelor noastre. Odată cu publicarea datelor asupra supraviețuirii globale, acest studiu ne ajută să introducem o nouă eră a medicinei personalizate pentru pacientele cu acest cancer dificil de tratat”- autorul principal, Dr. Andres Poveda, Initia Oncology, spitalul Quironsalud, Spania.

Aceste date susțin și confirmă rezultatele pozitive ale olaparib în terapia de întreținere în cancerul ovarian, din studiile anterioare.

Grafic durată tratament placebo vs olaparib în cancerul ovarian redicivat
Procentul de paciente care încă urmau tratamentul la diferite intervale de la începutul studiului. Sursă ASCO.

Rezultatele pozitive ale studiului SOLO-1 prezentate în cadrul ESMO18 au deschis discuția introducerii olaparib ca standard de tratament în terapia de întreținere.

“În acest moment, se impune întrebarea- care este terapia de menținere optimă? În mai multe țări, aceasta este chimioterapie+bevacizumab, dar olaparib singur sau împreună cu bevacizumab ar putea deveni linia întâi de tratament”- Prof Isabelle Ray-Coquard, de la Universitatea Claude Bernard Lyon Est, Lyon, Franța.

Un an mai târziu, a fost prezentat studiul PAOLA-1, care a demonstrat că adăugarea olaparib la tratamentul de întreținere cu bevacizumab, după chimioterapia cu platină, în cazul pacienților diagnosticați cu cancer ovarian avansat a crește semnificativ supraviețuirea fără progresie a bolii.

Despre olaparib

Olaparib este primul tratament oncologic care acționează prin inhibarea PARP (polimeraza poli-ADP riboză – poly-adenosine diphosphate–ribose polymerase). PARP este un mecanism esențial în apariția tumorilor BRCA-pozitive: această mutație poate activa calea intracelulară PARP, prin intermediul căreia se menține crescut numărul de diviziuni celulare care contribuie la creșterea și metastazarea tumorii. Mutațiile BRCA cauzează frecvent tumori mamare și ovariene, fiind implicate și în anumite tipuri de cancer pancreatic.

mecanismul de actiune al olaparib asupra celulelor tumorale ce prezinta mutatia BRCA
Olaparib inhibă acțiunea PARP, ceea ce determină în celule cu mutație BRCA acumularea de defecte ADN care duc la moarte celulară. Acest fenomen afectează preponderent celule tumorale datorită ratei de diviziune mult accelerate.

Cancerul ovarian este printre cauzele majore de deces oncologic la femeile din întreaga lume, fiind al doilea cel mai comun cancer genital la femeile din țările dezvoltate, după cel mamar. Supraviețuirea la 5 ani a pacientelor cu cancer ovarian epitelial invaziv este de 47%. Deoarece majoritatea cazurilor de cancer ovarian recidivează, adesea este nevoie de terapie de întreținere.

Citește și: