#ASCO19. Olaparib dublează numărul de pacienți în remisiune, în cazul cancerului pancreatic metastatic, BRCA-pozitiv

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Studiul POLO demonstrează efectele benefice ale olaparib în cancerul pancreatic metastatic, la pacienții cu mutație BRCA. Conform rezultatelor prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2019, față de placebo, olaparib dublează perioada de supraviețuire fără progresie a bolii.

Rezultatele studiului

Studiul POLO este de fază III, randomizat, dublu orb, cu grup de control. Pacienții incluși în studiu prezintă adenocarcinom pancreatic metastatic, care prezintă mutația BRCA, și au primit deja o cură de chimioterapie, la care au răspuns favorabil.

abonare
Rezultatele studiului POLO au fost discutate în plenul Întâlnirii Anuale ASCO 2019
Sursa foto © ASCO/Phil McCarten 2019

Cei 151 de pacienți astfel selectați au primit fie olaparib (90 de pacienți), fie placebo (61 de pacienți). Rezultatele tratamentului cu olaparib au fost favorabile:

  • În medie, un pacient a supraviețuit 7.4 luni fără progresia bolii, față de 3.8 luni pentru pacienții din grupul de control;
  • Supraviețuirea fără progresia bolii este cu 47% mai probabilă în grupul de studiu;
  • La 6 luni de la debutul studiului, de două ori mai mulți pacienți prezentau supraviețuire fără progresie tumorală în grupul de studiu;
  • 40% din grupul olaparib a prezentat reacții adverse grave, față de 17% din grupul de control (date conforme cu alte studii care au urmărit efectul olaparib).

Despre olaparib

Olaparib (denumire comercială Lymparza) este deja aprobat în Uniunea europeană pentru tratamentul următoarelor tumori maligne:

  • Tumori agresive de ovar, care pot fi situate și la nivelul trompelor uterine ori la nivelul peritoneului, la paciente care au răspuns la chimioterapie pe baza de compuși de platină;
  • Cancer mamar HER2-negativ, care prezintă mutația BRCA, care au proliferat metastatic și nu au răspuns la alte linii terapeutice.

Olaparib acționează asupra unei enzime de reparare a ADN-ului, denumită PARP. În cazul tumorilor BRCA-pozitive, celulele tumorale utilizează frecvent calea enzimatică PARP pentru a repara genomul și pentru a se multiplica. Astfel, prin inhibarea PARP, olaparib împiedică proliferarea tumorilor BRCA-pozitive.

Mutația BRCA este cel mai frecvent asociată cu apariția cancerului mamar sau ovarian. 72% dintre femeile ce prezintă mutația BRCA1 dezvoltă cancer mamar până la vârsta de 80 de ani, iar procentul este de 69% pentru mutatia BRCA2.

În afară de aceste tipuri tumorale, mutația BRCA reprezintă un factor de risc și pentru alte tumori, precum cancerul pancreatic. În funcție de tipul mutației, riscul de cancer pancreatic este de 2.2-3.5 ori mai ridicat printre purtătorii de mutație BRCA, față de populația generală.

Citește și: