#ASCO19. Navify Tumor Board, platforma online de gestionare multidisciplinară a pacienților cu cancer

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina digitală



În cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică ASCO 2019 gestionarea datelor oncologice a reprezentat un subiect important. În acest sens, au fost lansate mai multe instrumente, printre care și NAVIFY Tumor Board 2.0, o platformă online care facilitează colaborarea între toți medicii implicați în luarea deciziilor terapeutice pentru fiecare pacient cu cancer.

Un pacient oncologic generează o cantitate semnificativă de date- sunt necesare multiple proceduri diagnostice, mai multe linii de tratament- de la chirurgie la tratamente țintite. Pentru tumor board, comisia multidisciplinară care este responsabilă de gestionarea cazului, o eventuală lipsă de organizare în această descriere a pacientului poate îngreuna luarea de decizii.

abonare

Cum funcționează NAVIFY?

NAVIFY Tumor Board este un instrument rezultat din colaborarea unei companii farmaceutice cu o companie tehnologică (Roche și GE Healthcare).  

NAVIFY Tumor Board 2.0 oferă clinicienilor o interfață clară, cu toate informațiile relevante integrate.
Sursa @NAVIFY

Această platformă adună toate datele pacientului într-o interfață online: astfel, în cadrul întâlnirilor multidisciplinare, clinicienii au o imagine mai clară și pot lua cea mai bună decizie. Toți medicii implicați, de la radiolog și anatomopatolog, până la chirurg și oncolog, au acces la un dosar electronic al pacientului, în care încarcă informațiile relevante din domeniul său și pot vizualiza simultan toate datele problemei.

„Versiunea aceasta îmbunătățită a NAVIFY este primul serviciu dezvoltat în colaborare cu GE Healthcare și este o dovadă a viziunii noastre de a aduce mai aproape practica personalizată a oncologiei,” afirmă Michael Heuer, CEO Roche Diagnostics. „Companiile noastre se concentrează pe livrarea de soluții care să susțină o decizie clinică mai rapidă și corectă.”

Președintele GE Healthcare subliniază principalul atuu al NAVIFY: pregătirea cazului pentru prezentare și discuție este mult mai rapidă. Conform datelor din sistemul medical, în jumătate dintre cazuri, un oncolog petrece 1-2 ore pentru a realiza prezentarea unui caz în cadrul unui tumor board.

“Suntem încântați să anunțăm primul rezultat din colaborarea noastră cu Roche, primul pas din drumul nostru spre medicina personalizată. Colaborarea din cadrul comisiilor multidisciplinare este adesea greoaie, dar sperăm că „tabloul de bord” dezvoltat de noi să faciliteze un proces rapid de diagnosticare și tratament,” confirmă Tom McGuinness, Președinte și CEO, GE Healthcare Imaging.

Un alt atuu al NAVIFY este reprezentat de accesul facil la cele mai relevante informații medicale. 8 din 10 oncologi se bazează într-o mare măsură pe cele mai noi date din studiile clinice pentru a oferi cea mai bună îngrijire pacientului cu cancer. În acest scop, suita NAVIFY include instrumente de căutare rapidă în bazele de date medicale actualizate și de identificare a potențialelor studii clinice în desfășurare, pentru care ar fi eligibil pacientul.

Importanța tumor board

NAVIFY Tumor Board vine în întâmpinarea unei nevoi reale din partea sistemului medical. Existența unei comisii multidisciplinare s-a dovedit în repetate rânduri un factor de prognostic pozitiv pentru pacienții cu cancer.

Pentru a lua o decizie informată este necesară colaborarea strânsă între diversele specialități medicale.
Sursa @NAVIFY

Pacienții tratați în conformitate cu decizia unui tumor board au cu 60% mai multe șanse de a fi incluși într-un studiu clinic, deci de a beneficia de cele mai recente inovații din domeniul oncologic respectiv. În ceea ce privește pacienții cu stadii precoce ale bolii (I sau II), aplicarea unei proceduri chirurgicale cu intenție curativă este de 3 ori mai frecventă în urma unei întâlniri multidisciplinare.

Având în vedere complexitatea ridicată a cazurilor oncologice, o abordare multidisciplinară conduce frecvent la o conduită ușor diferită celei a unui singur clinician. În 30-40% dintre cazuri, planul de tratament este adaptat în urma unei astfel de întâlniri. În urma unui sondaj în rândul oncologilor ASCO, cunoaștem opinia acestora asupra existenței tumor board: 96% consideră că efortul depus în participare se reflectă într-o calitate superioară a îngrijirii medicale pentru pacient.

Citește și: