#ESMO18. Cancerul ovarian avansat- risc de recurență cu 70% mai mic sub tratament cu olaparib

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Doi ani de administrare de olaparib, o terapie țintită contra mutației BRCA, contribuie la o supraviețuire fără urme de boală ridicată în cazul cancerului ovarian avansat. Aceasta a fost concluzia studiului SOLO1, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală 2018.

Rezultatele studiului

Studiul care a evaluat olaparib în cancerul ovarian avansat, SOLO1, este un studiu randomizat, controlat, dublu-orb. Au fost recrutate 390 de paciente cu cancer ovarian stadiile III și IV, cu mutația BRCA pozitivă și antecedente de chimioterapie cu răspuns complet sau parțial. Dintre acestea, 260 au primit olaparib și 130 au primit placebo și au fost urmărite medical, în medie, 41 de luni. Rezultatele au arătat superioritatea olaparib:

abonare
  • Olaparib scade riscul de deces sau recurență tumorală cu 70%;
  • Perioada mediană de supraviețuire fără urme de boală în grupul placebo a fost de 13.8 luni;
  • După 36 de luni, 60% dintre pacientele care au primit olaparib nu au avut recăderi;
  • După 36 de luni, doar 27% din grupul placebo nu a prezentat recăderi;
  • Deși au fost urmărite peste 54 de luni, peste jumătate din femeile care au primit olaparib încă nu au avut recăderi de boală.
Reprezentare grafică a rezultatelor studiului: după 54 de luni de urmărire medicală, supraviețuirea lipsită de progresia bolii este semnificativ mai crescută în cazul olaparib. Sursa foto: Astra Zeneca

„Rezultatele prezentate astăzi sunt preliminarii, dar arată clar impactul major al olaparib- peste 50% dintre paciente sunt în remisiune, față de 11% dintre cele din grupul placebo. Aceste rezultate sunt cu atât mai remarcabile având în vedere că olaparib a fost administrat doar primii doi ani din studiu. Studiul SOLO1 poate deschide calea către o terapie eficientă pentru femeile cu cancer ovarian avansat BRCA-pozitiv.” afirmă Dr Kathleen Moore, prim-autor și profesor la Centrul Oncologic Stephenson, Universitatea din Oklahoma, SUA.

Prof Isabelle Ray-Coquard, de la Universitatea Claude Bernard Lyon Est, Lyon, Franța, a comentat aceste rezultate în cadrul Congresului ESMO 2018:

“În acest moment, se impune întrebarea- care este terapia de menținere optimă? În mai multe țări, aceasta este chimioterapie+bevacizumab, dar olaparib singur sau împreună cu bevacizumab ar putea deveni linia întâi de tratament. Studiul PAOLA 1, care va publica rezultate în 2019, va răspunde la această întrebare.”

Despre olaparib

Olaparib este primul tratament oncologic care acționează prin inhibarea PARP (polimeraza poli-ADP riboză). PARP este un mecanism esențial în apariția tumorilor BRCA-pozitive: această mutație poate activa calea intracelulară PARP, prin intermediul căreia menține crescut numărul de diviziuni celulare care contribuie la creșterea și metastaza tumorii. Mutațiile BRCA cauzează frecvent tumori mamare și ovariene, iar olaparib este utilizat în terapia acestor tipuri tumorale.

Despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian este printre cauzele majore de deces oncologic la femeile din întreaga lume. La 5 ani de la diagnostic, doar 19% dintre paciente sunt în viață. În 2018, se estimează un număr de peste 295.000 noi cazuri diagnosticate și 184.799 decese în urma cancerului ovarian.

Citește și: