#ESMO19. Olaparib, asociat tratamentului de întreținere cu bevacizumab, crește supraviețuirea fără progresie a bolii la pacientele cu cancer ovarian avansat

  • Health literacy



Adăugarea olaparib la tratamentul de întreținere cu bevacizumab, după chimioterapia cu platină, în cazul pacienților diagnosticați cu cancer ovarian avansat a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără progresie a bolii.

Mai mult decât atât, această terapie este cu atât mai eficientă dacă pacienții prezintă mutația tumorală BRCA, caz în care supraviețuirea fără progresie a fost de 37,2 luni.

abonare

Rezultatele provin din cadrul unui studiu clinic de fază III, PAOLA-1/ENGOT-ov25 care a evaluat eficacitatea și siguranța tratamentului cu olaparib administrat oral, în cazul pacienților cu cancer ovarian avansat. Datele au fost dezbătute cu ocazia Întâlnirii Anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală 2019.

Studiul a inclus pacienți diagnosticați cu cancer ovarian avansat, seros de grad înalt, endometrial, cancer al trompelor uterine sau cancer peritoneal. Principalul obiectiv a fost determinarea supraviețuirii fără progresie a bolii, precum și modul în care prezența mutației BRCA și statusul HRD influențează acest parametru.

Desfășurarea studiului

Participanții au fost randomizați în două grupuri, pacienții care au primit tablete de olaparib de 300 mg de două ori pe zi timp de 24 de luni, iar grupul de control a inclus pacienți tratați cu placebo și bevacizumab în cantitate de 15 mg/kg, o dată la trei săptămâni timp de 15 luni.

#ESMO19. Tratamentul cu niraparib crește supraviețuirea fără progresie în cazul pacientelor cu cancer ovarian avansat
Principalul obiectiv a fost determinarea supraviețuirii fără progresie a bolii, precum și modul în care prezența mutației BRCA și statusul HRD influențează acest parametru.

În cazul grupului tratat cu olaparib, perioada medie de urmărire a fost de 24 de luni, comparativ cu grupul placebo unde aceasta a fost de 22,7 luni. În cazul primului grup s-a obținut o supraviețuire fără progresie a bolii de 22,1 luni, iar în cazul celui de-al doilea grup de 16,6 luni.

Mai mult decât atât, pacienții au fost împărțiți și în subgrupuri, în funcție de răspunsul la tratamentul de primă linie, chimioterapia cu platină și în funcție de prezența mutației BRCA. Din numărul total de pacienți, 237 prezentau mutația BRCA, iar 569 nu. În ceea ce privește statusul HRD, numai 387 prezentau HRD pozitiv.

Cel mai bun rezultat a fost generat de subgrupul de pacienți tratați cu olaparib care prezentau mutația BRCA, unde supraviețuirea fără progresie a bolii a fost de 37,2 luni, comparativ cu grupul placebo unde aceasta a fost de 21,7 luni.

În cazul pacienților cu status HRD-pozitiv, BRCA-pozitiv, tratați și cu olaparib, supraviețuirea fără progresie a bolii a fost de 37,2 luni, comparativ cu 17,7 luni în cazul celor tratați cu placebo. În cazul paciențulor cu status HRD-pozitiv, BRCA-negativ, tratați cu olaparib, supraviețuirea fără progresie a fost de 28,1 luni, comparativ cu 16,6 luni în cazul celor care au primit placebo.

#ESMO19. Adăugarea olaparib la tratamentul de mentenanță cu bevacizumab în cazul pacienților cu cancer ovarian avansat îmbunătățește semnificativ supraviețuirea fără progresie
Studiul a inclus pacienți diagnosticați cu cancer ovarian avansat, seros de grad înalt, endometrial, cancer al trompelor uterine sau cancer peritoneal.

În plus datele au sugerat că adăugarea olaparib la terapia standard nu a determinat rezultate semnificative în cazul pacienților cu status HRD-negativ, supraviețuirea fără progresie a bolii fiind de 16,9 luni comparativ cu 16 luni în cazul placebo.  

Efecte adverse

În ceea ce privește efectele adverse, acestea au fost prezente în 57% din cazuri în grupul pacienților care au primit olaparib și în 51% din cazuri în grupul celor care au primit placebo. Cele mai întâlnite efecte adverse au fost hipertensiunea și anemia.

Hipertensiunea a fost mai prevalentă în cadrul grupului tratat cu placebo comparativ cu cel tratat cu olaparib (30% vs 19%), iar anemia invers (<1% vs 17%). Pe parcursul studiului au fost înregistrate și 5 decese asociate efectelor adverse, unul în grupul pacienților tratați cu olaparib și 4 în cazul celor tratați cu placebo.

În ceea ce privește întreruperea dozelor, aceasta a fost întâlnită în 54% din participanții tratați cu olaparib, comparativ cu 24% în cazul celor tratați cu placebo.

Citește și: