STUDIU. Cancerul ovarian poate fi depistat cu 9 ani mai devreme prin testarea genomică a probelor Papanicolau

  • Oncologie
  • PrevențieEvaluarea instabilității genomice generale cu ajutorul testului EVA (Early oVArian cancer), pe baza probelor utilizate de rutină la testul Papanicolau (Pap), poate indica pacientele care vor dezvolta cancer ovarian agresiv cu până la 9 ani mai devreme decât diagnosticul clinic, conform unui studiu publicat în Science Translational Medicine.

Rezultatele confirmă că modificările genomice precedă stadiile detectabile de boală și, totodată, sugerează că acestea pot contribui la dezvoltarea neoplaziei. De asemenea, acest studiu demonstrează prezența celulelor de origine ovariană la nivelul colului uterin, deschizând noi căi de a diagnostica tumorile ovariene.

abonare

Întrucât testul Papanicolau a devenit o rutină în practica ginecologică, utilizarea sa simultană pentru a depista  modificările genetice prezente în neoplaziile ovariene oferă șansa de a realiza screening pe scară largă pentru cancerul ovarian agresiv.

STUDIU. Probele pentru screeningul cancerului de col uterin pot fi utilizate simultan pentru a depista femeile care vor dezvolta cancer ovarian agresiv
Sursa foto: Unsplash

Peste 70% dintre pacientele cu cancer ovarian seros de grad înalt (HGSOC) decedează în 5 ani de la diagnostic, în special din cauza lipsei unor simptome precoce specifice care să indice prezența acestei neoplazii. Pentru femeile care sunt diagnosticate în stadiul I de boală, supraviețuirea la 5 ani este de 90%.

Pacientele care dezvoltă HGSOC prezintă multiple mutații de tipul SCNAs (somatic copy number alterations). Depistarea precoce a femeilor care vor dezvolta cancer ovarian va crește rata de supraviețuire.

A fost realizat un studiu retrospectiv, fiind utilizate probele colectate în cursul screeningului ginecologic de rutină. Probe de la peste 110 femei presimptomatice, colectate pe o perioadă între o lună și 13,5 ani anterior diagnosticului de HGSOC, precum și de la aproape 80 de femei sănătoase au fost utilizate în cadrul studiului.

Din probele pentru testul Pap a fost purificat ADN-ul, pe baza căruia s-a secvențiat întregul genom. Instabilitatea genomică a fost exprimată prin intermediul CPA (copy number profile abnormality). Scorurile CPAs au fost semnificativ mai ridicate la femeile care au dezvoltat cancer ovarian față de cele sănătoase. Pe baza integrării scorurilor CPA, testul EVA rezultat a avut o sensibilitate de 75%, specificitate de peste 95% și o acuratețe de peste 80%.

Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, a comentat acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: