STUDIU. Terapia CAR-T pentru cancerele solide avansate: primele date de eficacitate în cancerul ovarian metastatic

  • Biotehnologie



Terapiile celulare CAR-T (chimeric antigen receptor) ar putea fi utilizate cu succes în cancerul ovarian avansat, conform rezultatelor evaluării pe animale de laborator raportate în Nature Communications. Metoda dezvoltată în cadrul studiului a fost optimizată prin utilizarea unor domenii variate ale moleculelor CAR, dar și prin adăugarea interleukinei 12 (IL-12), fiind raportate o activitate antitumorală puternică și creșterea interferonului gamma, necesar pentru eliminarea celulelor maligne.

În plus, IL-12 a permis limfocitelor T să pătrundă în circulație și să țintească celulele canceroase din alte regiuni ale organismului. Aceste rezultate sugerează că terapiile CAR-T prezintă un potențial crescut de a fi eficace în patologii diverse, prin optimizarea acestora cu ajutorul bioingineriei. Totodată, aceste modificări au crescut eficacitatea împotriva diseminărilor la distanță de tumora primară, sugerând că terapiile CAR-T ar putea reprezenta viitorul în tratamentul cancerului în stadiu metastatic.

abonare

Pe baza evaluării preclinice, a fost inițiat studiul de fază I, care investighează profilul de siguranță, reacțiile adverse și activitatea terapiei CAR-T la pacientele cu cancer ovarian epitelial avansat, care au primit chimioterapie cu derivați de platină. Acest studiu evaluează metoda fără adăugarea suplimentară a interleukinei 12.

Molecula țintită de noua terapie este prezentă și la nivelul altor tipuri celulare maligne, precum cele din cancerul pancreatic, colorectal, de sân și cancerele neurologice. În acest context, terapia CAR-T ar putea fi adaptată pentru a fi utilizată și în alte tipuri de neoplazii solide.

STUDIU. Nouă terapie CAR-T optimizată pentru a fi eficace împotriva cancerului ovarian avansat
Sursa foto: Unsplash

Terapiile CAR-T au rate de răspuns crescute la pacienții cu neoplazii hematologice, însă aplicarea lor împotriva tumorilor solide reprezintă o provocare. Asigurarea interacțiunii cu tumora, în funcție de localizarea acesteia, traficul adecvat al limfocitelor T, persistența acestora la nivel tumoral, activitatea de durată și influența micromediului tumoral reprezintă principalele obstacole pentru utilizarea terapiilor CAR-T la persoanele cu cancere solide.

Noua terapie CAR-T a fost optimizată pentru a asigura activitatea adecvată împotriva cancerului ovarian în urma administrării. Metoda presupune colectarea limfocitelor T și reprogramarea acestora în laborator astfel încât să recunoască și să atace proteina TAG72 (tumor-associated glycoprotein-72). Limfocitele modificate sunt apoi administrate înapoi pacientului de la care au fost recoltate. Ajunse în organism, acestea recunosc și atacă celulele care prezintă TAG72.

Terapia a fost optimizată prin legarea de membrană a IL-12 la nivelul celulelor CAR-T. Căile de semnalizare care implică IL-12 facilitează producția de interferon gamma mediată de celulele CAR-T, necesară pentru a elimina celulele tumorale.

Această metodă a determinat o proliferare crescută a limfocitelor T dependentă de antigen și eliminarea celulelor tumorale cu o eficacitate crescută atât in vitro, cât și in vivo, pe modele animale care au primit xenogrefe de cancer ovarian uman. La șoarecii de laborator, administrarea locoregională a celulelor CAR-T modificate prin adăugarea interleukinei 12 membranare a promovat răspunsul antitumoral persistent împotriva boli regionale și sistemice.

Citește și: