STUDIU. Screeningul cancerului de sân, asistat de AI, poate înjumătăți volumul de muncă al medicilor

  • Medicina digitală



Screeningul cancerului de sân, asistat de algoritmi AI care analizează mamografiile, are o acuratețe similară practicii standard care implică interpretarea imaginilor de către cel puțin doi radiologi. Mai mult decât atât, utilizarea inteligenței artificiale drept asistent în identificarea tumorilor mamare poate reduce volumul de muncă al medicilor cu până la 44%, scăzând în același timp și perioada de așteptare a rezultatelor pentru pacienți. Informațiile provin dintr-un studiu prospectiv, aflat încă în desfășurare, ale cărui rezultate preliminare au fost publicate în jurnalul Lancet Oncology.

Obiectivul principal al studiului este de a identifica dacă interpretarea mamografiilor asistată de AI poate reduce numărul de cazuri de cancer de sân detectate între două examinări imagistice succesive („interval cancers”). Rezultatele publicate în prezent vizează numai componenta de siguranță clinică a sistemului de inteligență artificială în citirea mamografiilor, în comparație cu protocolul standard.

abonare

Analiza a inclus peste 80.000 de femei cu media de vârstă de 54 de ani. Participantele au fost împărțite aleatoriu în două grupuri – grupul de studiu în cadrul căruia mamografiile erau interpretate de un sistem AI, urmând să fie evaluate ulterior de către un radiolog și grupul de control în care interpretarea mamografiilor se realiza în mod standard, numai de către medici.

Screeningul cancerului de sân, asistat de algoritmi AI care analizează mamografiile, are o acuratețe similară practicii standard
Sursă imagine: pixabay.com

Grupul de studiu a inclus un număr de 39.996 de participante și a condus la un total de 46.345 de interpretări ale mamografiilor, identificându-se 244 de cazuri de cancer (dintre care 75% invazive). Grupul de control a inclus 40.024 de participante și a înregistrat 83.231 de citiri, identificându-se 203 cazuri de cancer (dintre care 81% invazive). Ambele grupuri au înregistrat aceeași rată de 1,5% în ceea ce privește rezultatele fals-pozitive. În grupul care a beneficiat de asistența sistemului de inteligență artificială volumul de muncă al radiologilor a fost aproximativ înjumătățit (cu 44,3% mai redus comparativ cu grupul control).

„Aceste rezultate promițătoare care vizează siguranța sistemului AI ar trebui utilizate în informarea noilor studii și programe de evaluare care adresează reducerea accentuată a numărului de radiologi din numeroase țări. Cu toate acestea, doar aceste rezultate nu sunt suficiente pentru a confirma faptul că AI este pregătită să fie implementată în screeningul cancerului de sân. Avem nevoie în continuare să înțelegem implicațiile pe care această abordare le are în rezultatul final al pacienților. Printre cele mai mari beneficii ale inteligenței artificiale, în momentul de față, se numără reducerea semnificativă a volumului de muncă al radiologilor” – afirmă autorul principal al studiului Dr. Kristina Lang, Lund University, Suedia

Numeroase studii retrospective, au analizat algoritmii AI capabili să identifice tumori mamare cu o acuratețe asemănătoare radiologilor. Deși studiul prezent a condus la rezultate favorabile, o singură analiză prospectivă nu este suficientă pentru a demonstra faptul că algoritmii de inteligență artificială sunt siguri, eficienți și pregătiți pentru a fi încorporați în programe de screening pe scară largă. În ciuda cost-eficienței și a celorlalte avantaje pe care le prezintă, integrarea AI în practica medicală este încă la început, iar cercetarea și evaluarea constantă a algoritmilor sunt esențiale.

În ceea ce privește cancerele de sân care apar între două mamografii succesive, acestea însumează 20-30% din totalul cazurilor de cancer mamar. Recent, Science Advances a publicat un studiu care a analizat posibilitatea depistării precoce a cancerului de sân, cu ajutorul unui dispozitiv portabil cu ultrasunete. Sistemul identifică prezența maselor tumorale cu un diametru de până la 0,3 cm, captând imagini la o adâncime maximă de 8 cm.

Citește și: