STUDIU. Depistarea precoce a cancerului de sân, posibilă cu ajutorul unui dispozitiv portabil cu ultrasunete

  • Medicina digitală



Un dispozitiv portabil, non-invaziv, cu ultrasunete poate identifica prezența maselor tumorale cu un diametru de până la 0,3 cm, scanând țesutul mamar și captând imagini la o profunzime maximă de 8 cm. Pot fi obținute rezultate imagistice ale întregului sân, fără a necesita personal specializat pentru operare. Atașat direct sutienului, instrumentul digital are acuratețea și rezoluția comparabile cu cele ale dispozitivelor utilizate în centrele de imagistică medicală, principalele avantaje fiind dimensiunea redusă, flexibilitatea și accesibilitatea.

Dispozitivul a fost creat de o echipă de la MIT cu scopul de a identifica tumorile care apar între două mamografii de rutină (așa-numitele „interval cancers”). Depistarea precoce a cancerului de sân conduce la rate de supraviețuire de peste 90%, însă atunci când tumora este identificată în stadii avansate, șansele de supraviețuire sunt semnificativ scăzute, ajungând chiar până la 25%. Studiul care a analizat design-ul, funcționalitatea și capacitatea de diferențiere dintre tumorile mamare maligne și benigne ale instrumentului digital cu ultrasunete a fost publicat în jurnalul Science Advances.

abonare

În ceea ce privește design-ul dispozitivului, acesta presupune un patch printat 3D care prezintă o serie de orificii sub forma unui fagure de miere, pentru a permite scannerului cu ultrasunete contactul cu pielea purtătorului. Atașarea patch-ului de sutien se realizează cu ajutorul unor magneți. Pentru captarea imaginilor de la nivelul întregului sân, din cât mai multe unghiuri diferite, scannerul cu ultrasunete se poate roti și muta în 6 poziții diferite.

STUDIU. Depistarea precoce a cancerului de sân, posibilă cu ajutorul unui dispozitiv portabil cu ultrasunete

„Credem că dispozitivul poate fi în special folositor pentru detectarea tumorilor care apar între mamografiile de rutină (20-30% din totalul cazurilor de cancer mamar) și care sunt de obicei foarte agresive. Nu reinventăm ultrasunetele. Doar schimbăm forma ultrasonografiei, eliminând mai mult din straturile care fac ca ultrasonografia clasică să fie foarte masivă. În câteva minute poate fi captată imaginea întregului țesut mamar, fără aplicarea presiunii și fără utilizarea gelului clasic” – declară autoarea studiului prof. Canan Dagdeviren, MIT Media Lab.

Instrumentul cu ultrasunete funcționează asemănător aparatelor regăsite în centrele imagistice, iar rezultatele obținute sunt, de asemenea, comparabile celor generate de acele aparate. Deși are la bază aceeași tehnologie cu ultrasunete ca aparatele tradiționale, dispozitivul dezvoltat de echipa MIT încorporează un cristal piezoelectric special care a permis construirea unui scanner în miniatură. Mai mult decât atât, existența acestui cristal permite un contact mai bun cu țesutul, eliminând nevoia aplicării presiunii pentru obținerea imaginilor, precum și nevoia utilizării gelului tradițional care facilitează contactul cu pielea.

Calitatea imaginilor, precum și flexibilitatea și portabilitatea dispozitivului pot permite folosirea sa în timp real, direct la domiciliul utilizatorului. Cu atât mai mult, instrumentul este user-friendly și nu necesită personal specializat pentru operare. În prezent însă, pentru a putea analiza imaginile obținute, dispozitivul trebuie conectat la același tip de aparat utilizat în centrele de imagistică. Echipa de la MIT lucrează la dezvoltarea unui sistem imagistic complet miniaturizat, care ar putea avea chiar dimensiunea unui telefon mobil.

Citește și: