STUDIU. Alegerea vârstei de începere a screeningului pentru cancerul de sân ar trebui realizată printr-o strategie personalizată, în funcție de factorii de risc individuali

  • Prevenție



Care este vârsta la care o femeie ar trebui să înceapă screeningul prin mamografie pentru cancer de sân, dacă a avut o rudă de gradul I cu acest diagnostic? Ghidurile americane actuale recomandă, în general, screeningul femeilor cu risc mediu de cancer de sân cu 10 ani mai devreme decât vârsta de diagnosticare a rudei de gradul I. Însă, un nou studiu sugerează că recomandările privind screeningul prin mamografie ar putea fi reconsiderate pentru această categorie. Publicat în Cancer, studiul a evaluat riscul la cinci ani de a dezvolta cancer de sân, luând în considerare antecedentele familiale (de ex. a avut mama, o soră sau o fiică cu acest diagnostic) și vârsta femeii respective la diagnostic. Există un beneficiu cert în inițierea screeningului pentru cancerul de sân precoce, însă perioada nu trebuie să fie neapărat cea aleasă convențional la 10 ani. Alegerea momentului de inițiere screeningului trebuie să fie personalizată în funcție factorii de risc individuali.

Cu alte cuvinte, rezultatele studiului se alătură dovezilor științifice care susțin abordarea personalizată pe întreg traseul oncologic, inclusiv în screening, în funcție de mai mulți factori și evitând recomandarea de one-size-fits-all.

abonare
  • De exemplu, US Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă screeningul bianual prin mamografie la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. Pentru cele cu vârsta între 40 și 49 de ani, alegerea este una individuală.
  • Societatea Americană de Cancer (ACS) recomandă inițierea de rutină a screening-ului la vârsta de 45 de ani și la alegerea personală de la vârste cuprinse între 40 și 44 de ani.
  • Ghidurile Societății Europene de Oncologie (ESMO) recomandă ca la femeile cu un istoric familial de cancer de sân, cu sau fără cunoașterea statusului de purtătoare BRCA, să fie efectuate RMN-uri și/sau mamografii anuale.
  • Ghidurile NICE (UK) recomandă femeilor cu antecedente familiale de gradul întâi să inițieze screening-ul atunci când riscul lor atinge cel al unei persoane cu risc mediu, în vârstă de 50 de ani.

Deciziile privind vârsta de inițiere sunt importante pentru femeile cu antecedente familiale de cancer de sân din cauza riscului crescut de a dezvolta boala. Femeile ale căror rude au fost diagnosticate înainte de vârsta de 50 de ani ar putea considera inițierea screening-ului mai devreme decât femeile cu risc mediu.

Au fost analizate date de la peste 300 de mii de femei din SUA, cuprinzând mamografiile de screening înregistrate între 1996-2016 și stocate în Breast Cancer Surveillance Consortium. Rezultatele indică un beneficiu în începerea screeningului prin mamografie devreme, dar nu susține teoria celor 10 ani, decizia depinzând de ceilalți factori de risc ai unei femei. Statusul de purtătoare a unei gene care determină riscul crescut de cancer de sân, precum BRCA, nu a fost inclus în analiză.

În context, aproximativ 10% din cazurile de cancere de sân sunt ereditare. Deși genele BRCA1 și 2 sunt cel mai bine studiate, 2-3% din femeile cu un diagnostic de cancer de sân prezintă mutații la nivelul ATM, CHEK2 și PALB2, gene implicate în repararea ADN-ului, a căror prevalență este similară cu cea a mutațiilor BRCA1 și 2.

Femeile care au raportat un istoric familial de gradul I de cancer de sân au avut o incidență cumulativă de 5 ani mai mare a cancerului de sân decât femeile fără (19,9 la 1000 față de 13,0 la 1000). Incidența cumulativă de 5 ani a cancerului de sân a crescut pe măsură ce vârsta de diagnosticare a rudei a scăzut.

„Am descoperit că pentru femeile care au o rudă diagnosticată la vârste mai tinere, 35-45 de ani, vârsta de începere a screening-ului pare să fie mai mică, mai aproape de 5-8 ani înainte de vârsta de diagnosticare a rudei. Dacă ruda a fost diagnosticată la 70 de ani, atunci screening-ul ar putea începe la 47 de ani, care este aproape de vârsta recomandată, de 50 de ani, pentru începerea mamografiilor de screening la femeile cu risc mediu. Femeile cu rude diagnosticate la vârsta de 50 de ani sau peste ar trebui să ia în considerare screening-ul la vârsta de 40 de ani”, a declarat autorul principal al studiului, Danielle Durham, pentru publicația Inside Precision Medicine.

Mai mult, autorii sugerează o abordare personalizată de screening pentru cancerul de sân și dau ca exemplu parțial, practicile din Uniunea Europeană și UK. Însă cât de personalizate sunt de fapt recomandările din Europa? Având în vedere multitudinea de factori și determinanți ai sănătății implicați în cancerul de sân, capacitatea scăzută a multor state de a se uita în profunzime la cauzele cancerului (inclusiv din punct de vedere molecular, genomic), precum și inerția la schimbare, iluzia personalizării din Europa poate fi chiar mai puțin benefică decât recomandarea generală din Statele Unite. În același timp, deși beneficiul absolut este ridicat, începerea screeningului cu 10 ani înaintea vârstei de diagnostic a rudei de gradul I, fără a se ține cont de stilul de viață al femeii și alte antecedente medicale, poate aduce cu sine o povară psihologică ridicată, expuneri inutile la radiații, dar și eventuale proceduri invazive atunci când există un rezultat fals-pozitiv, scăzând calitatea vieții persoanei.

Sigur că, dacă ne uităm la statistici și comparăm 9% rata de screening în rândul femeilor de peste 50 de ani din România, cu rata de screening de 95% din Suedia, beneficiile diagnosticării timpurii și supraviețuirii sunt incontestabile. Însă există diferențe majore între Estul-Centrul și Vestul-Nordul Europei, ceea ce subliniază nevoia ca proiectele de cercetare care se uită la întreg contextul de conviețuire a unei persoane și urmăresc integrarea a cât mai multor determinanți ai sănătății prin analiza Big Data și sistem bazate pe AI (inteligența artificială) să fie prioritizate.

 Citește și: