NHS UK va introduce o nouă metodă de screening pentru cancerul de sân, bazată pe stratificarea riscului genetic cu ajutorul unui test unic de salivă

  • Acces la inovație



Ghidurile Societății Europene de Oncologie Medicală recomandă screeningul prin mamografie pentru cancerul de sân, anual sau la doi ani, cu prioritate pentru femeile aflate în grupa de vârstă 50-69 de ani. Dacă există posibilitatea, screeningul se poate efectua și pentru femeile aflate în grupa de vârstă 40-49 de ani și 70-74 de ani. La femeile cu un istoric familial de cancer de sân, cu sau fără cunoașterea statusului de purtătoare BRCA, sunt recomandate RMN-uri anuale și/sau mamografii anuale.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) din UK demonstrează încă o dată viziunea inovatoare în ceea ce privește screeningul oncologic personalizat, plănuind să introducă un test de salivă unic (administrat o singură dată) pentru stratificarea riscului genetic de a dezvolta cancer de sân. Testul, utilizat împreună cu informațiile privind istoricul medical al persoanei și măsurători privind densitatea țesutului mamar, ar putea identifica femeile tinere care au un risc genetic ridicat de a dezvolta cancer de sân în următorii zece ani. Odată incluse în grupa de vârstă cu risc înalt, femeile, indiferent de vârstă, ar putea beneficia de mamografii anuale, fel ca în cazul celor cu un istoric familial de cancer de sân. Momentan, se așteaptă ca indicația să fie pentru femeile în jurul vârstei de 30 de ani.

abonare

Deși recomandările actuale de screening pentru cancerul de sân se adresează femeilor de peste 50 de ani, aproximativ 1 din 5 cazuri de cancer de sân apare la femei de sub 50 de ani în UK. Utilizând abordarea clasică a programelor de screening, singura modalitate prin care femeile mai tinere, cu vârsta de sub 50 de ani, pot avea acces la testare genetică, este în cazul în care au istoric familial de cancer mamar.

Mai mult, utilizarea unui astfel de test de stratificare personalizată a riscului ar putea însemna că femeile care au un risc foarte scăzut de a dezvolta cancer de sân în următorii 10 ani ar putea să efectueze mult mai rar mamografii, deși se încadrează în grupa de vârstă 50+.

Rezultatele studiului în care a fost evaluată noua metodă de screening au fost publicate în revista Genetics in Medicine și arată că aproximativ una din 50 de femei cu cancer de sân prezentau mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 care le-au crescut riscul de apariție a bolii. Din cele nouă femei cu cancer de sân și cu o mutație BRCA identificare în studiu, doar trei ar fi putut afla acest lucru prin participarea la programul de screening desfășurat de NHS, în conformitate cu recomandările actuale.

Citește și: