PinPoint – testul rapid de sânge, bazat pe AI, care ar putea exclude anual suspiciunea de cancer la peste 500 de mii de persoane din UK

  • Medicina digitală
  • OncologieTestul PinPoint, dezvoltat de PinPoint Data Science, cu finanțare NHS (prin programul Innovate UK), este un test de sânge inteligent care combină inteligența artificială cu modelarea statistică și care va permite ca o persoană din cinci să fie exclusă din start de sub suspiciunea de a avea unul dintre cele mai frecvente nouă tipuri de cancer: de sân, pulmonar, ginecologic, hematologic, de piele, cancere ale tractului gastro-intestinal, urologice sau de cap și gât.

Zilnic, în UK, peste 6.000 de persoane (2,5 milioane anual) primesc din partea medicului generalist recomandarea de a-și efectua diferite tipuri de testări oncologice inițiale, precum biopsii invazive, colonoscopii, bronhoscopii, CT-uri, RMN-uri. Timpul scurs până la aflarea rezultatelor poate fi îndelungat și încărcat de anxietate și teamă pentru persoana care așteaptă un posibil diagnostic de cancer. Însă doar 7% dintre persoanele cărora li se recomandă această testare primesc un diagnostic de cancer.

abonare

În cazul introducerii PinPoint în sistemul de sănătate din UK, medicul va preleva o probă de sânge, pe care o va trimite către un laborator standardizat de testare a biomarkerilor relevanți pentru algoritm, aflat în rețeaua NHS. Rezultatele vor fi ulterior evaluate cu algoritmul AI PinPoint, iar în 2-3 zile de la prelevarea probei, persoana va primi rezultatul: dacă probabilitatea este foarte mică, în limitele definite, aceasta este scutită de teste adiționale, însă dacă suspiciunea de cancer este crescută, pacientul intră pe o cale accelerată de diagnosticare.

PinPoint nu reprezintă un test de diagnostic, ci de excludere, și va fi utilizat ca metodă de evaluare rapidă a probabilității ca persoana să aibă cancer, ghidând medicii în prescripțiile viitoare.

PinPoint Test UK
Technology photo created by DCStudio – www.freepik.com

Povestea din spatele dezvoltării testului

Noul instrument de excludere a diagnosticului oncologic a fost dezvoltat de către Dr. Richard Savage, care în urmă cu 20 de ani a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, la vârsta de doar 25 de ani. Diagnosticul i-a schimbat cariera – de la astrofizician, la data scientist. Savage, în vârstă de 45 de ani acum, a declarat pentru The Sunday Times: „Diagnosticul de cancer reorientează mintea și perspectiva”.

Revenirea spectaculoasă a testării și îngrijirilor oncologice în UK, după faza inițială a pandemiei COVID-19

Cele mai recente date publicate de National Health Systems (UK) arată că aproximativ 246.000 de persoane au fost testate pentru cancer în noiembrie 2021 – un număr record, de trei ori mai mare decât la începutul pandemiei Covid-19.

În plus, datele raportate lunar de către NHS arată că peste nouă din zece persoane au inițiat o primă cură de tratament pentru cancer în decurs de o lună de la diagnostic – un nivel care nu a scăzut sub 90% pe tot parcursul pandemiei.

La începutul pandemiei COVID-19, aproape jumătate (49%) dintre cetățenii britanici declarau că își vor amâna vizitele la medic pentru că nu vor să împovăreze serviciile de sănătate.

Citește și: