Cisplatin: 40 de ani de la aprobare. Ce tipuri de cancer sunt tratate și astăzi cu acest medicament?

  • Altfel despre Cancer



Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la aprobarea cisplatin de către FDA (Food and Drug Administration), medicamentul care este cunoscut ca fiind „penicilina cancerului”. Cisplatin a revoluționat tratamentul anumitor forme de cancer, în special a cancerului testicular, vezicii urinare, a plămânilor și a stomacului.

abonare

Compusul cis-PtCl2(NH3)2 a fost documentat pentru prima dată de către chimistul italian Michelle Peyrone în 1845 și a fost denumit inițial ”Sarea lui Peyrone”. Abia în anul 1960, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan au început să se intereseze de efectele sale biologice, folosind electrozi de platină pentru a produce cisplatin. S-a descoperit că acesta inhibă capacitatea bacteriilor E. coli de a se reproduce prin prevenirea fisiunii binare.

Prima sa utilizare în tratamentul cancerului a fost pentru sarcoame, care au fost implantate artificial în șobolani. Au descoperit că medicamentul a fost eficient în tratarea sarcoamelor și, astfel, cisplatin a intrat in studiile clinice pentru terapia cancerului in 1971.

Articol cisplatin, 1977
Articol despre cisplatin în oncologie, 1977

În anul 1978, Cisplatin a fost aprobat de către FDA pentru o varietate de forme de cancer și este folosit până în prezent, în ciuda dezvoltării numeroaselor medicamente chimioterapice apărute în ultimele decenii și a faptului că este o moleculă simplă, formată doar din 11 atomi.

Moleculă cisplatin
Moleculă cisplatin, formată din 11 atomi. Sursă: www.3dchem.com

Cisplatin acționează prin formarea unui complex de platină în interiorul unei celule care se leagă de ADN și leagă încrucișat ADN-ul. Atunci când ADN-ul este legat în acest mod, celulele suferă de apoptoză sau moarte celulară programată. Astfel, mecanismele de reparare a ADN-ului sunt activate și, dacă celulele nu pot fi salvate, este declanșată moartea acestora.

Astăzi, cisplatin este folosit în tratamentul a peste 10 tipuri de cancer: testicular, ovarian, de vezică urinară, cap și gât, pulmonar, mamar, cervical, de stomac, de prostată, cât și pentru a trata limfomul Hodgkin și non-Hodgkin, neuroblastomul, sarcoamele, mielomul multiplu, melanomul și mezoteliomul.

Cei 40 de ani de la aprobarea cisplatin de către FDA au fost marcați recent în Statele Unite printr-un eveniment științific la care a luat parte și Dr. Lawrence Einhorn, unul dintre autorii primei lucrări despre efectele anti-canceroase ale cisplatin. În imaginea de mai jos, domnul Dr. Lawrence Einhorn este alături de profesorul Dan Hayes (stânga), fost președinte al Societății Americane de Oncologie Clinică, și de John Cleland (dreapta), primul pacient tratat cu cisplatin.

Lawrence Einhorn aniversare 40 ani cisplatin
Dan Hayes (stânga), Lawrence Einhorn (centru), John Cleland (dreapta). Sursă: www.twitter.com

Citește și: