STUDIU. Un român din 4 este afectat direct sau indirect de cancer

  • Altfel despre Cancer



În medie, 720.000 de români (4.4%) au fost diagnosticați cu cancer la un moment dat de-a lungul vieții, iar 3.5 milioane de români (21.8%) au o rudă apropiată diagnosticată cu cancer la un moment dat.

Impactul cancerului la nivelul populației României
Impactul cancerului la nivelul populației României

Relația românilor cu cancerul a fost evaluată în cadrul ediției 2018 a studiului “Atitudini și percepții despre cancer în rândul populației României”, realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și IMAS, prezentat în cadrul evenimentului Oncology Innovation Agenda. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, datele fiind colectate în perioada mai – iunie 2018. Studiul a arătat impactul cancerului la nivelul populației României, concluzionând că în total, aproximativ 4.3 milioane de români (un român din 4) a avut o experiență personală sau mediată cu cancerul. Impactul direct și indirect al cancerului a fost constant comparativ cu studiul similar realizat în anul 2016.

abonare

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a declarat:

“Un român din patru are o experiență directă sau mediată cu cancerul, ceea ce ne indică un impact major al bolii în cadrul populației României. De aici, nevoia de a face din cancer o prioritate pentru sistemul de sănătate, dar și pentru societate, în ansamblu”

Cea mai mare temere a românilor care suferă de cancer este legată de rata scăzută a supraviețuirii (27.8%). Nivelul de fatalism în fața bolii este la un nivel ridicat, foarte mulți români considerând că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces. Alte îngrijorări ale pacienților față de cancer sunt: absența medicamentelor și a altor materiale (12.8%), teama de boala în sine (10.8%) și cheltuielile mari cu tratamentul (4.3%).

Percepția românilor față de cancerele care se pot pot depista în faze incipiente este ridicată (87.1%) și în creștere față de anul 2016. Studiul a indicat și un nivel crescut de informare asupra cancerelor care se pot preveni (81.9%).

“Aceste date arată disponibilitatea unei mari proporții a populației României de a lua parte la programe de prevenție și screening pentru cancer. Una dintre condițiile esențiale pentru succesul unui program de acest tip – disponibilitatea și acceptarea la nivelul societății – pare a fi îndeplinită. Intervine acum rolul autorităților de a veni în întâmpinarea acestei realități și de a propune programe naționale de prevenție și de screening care să pună în valoare dorințele și așteptările populației”, afirmă Dr. Marius Geantă.

Cancerul reprezintă o problemă de sănătate publică în România, având în vedere impactul semnificativ al bolii în rândul populației. În acest context, 58% dintre români consideră că prevenirea și tratarea cancerului ar trebui să reprezinte prioritatea României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în ceea ce privește domeniul sănătății, în anul 2019.

Citește și: