Cancerul ovarian: 9 din 10 femei au multiple simptome înainte de diagnostic. Cum pot fi recunoscute?

  • Altfel despre Cancer



Anul trecut, în România au fost diagnosticate cu cancer ovarian 1.909 de femei și 1.121 au decedat din cauza acestei boli. Înțelegerea simptomelor și prezentarea din timp la medic poate salva vieți, întrucât cancerul ovarian poate avea o supraviețuire de până la 94% dacă este depistat din timp, în stadiul I. În stadiul IV, rata de supraviețuire este de doar 17%. Coaliția Mondială pentru Cancerul Ovarian (WOCC) a publicat un studiu la nivel internațional folosind un eșantion format din 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian și a constatat că 9 din 10 femei au avut multiple simptome înainte de diagnostic. În același timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu știau nimic despre el înainte de diagnosticare.

Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice, de aceea cunoașterea simptomelor este extrem de importantă și poate salva vieți. Cele mai frecvente simptome, care ar trebui să determine persoana să caute ajutor din partea medicului:

abonare
  • Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;
  • Probleme de alimentație: senzația de sațietate se instalează rapid;
  • Durere: în zonele pelvine sau abdominale;
  • Urinări frecvente și urgente;
  • Oboseală extremă/persistentă;
  • Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Diagnosticul de cancer ovarian

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine și cavitatea peritoneală. Spre deosebire de alte tipuri de cancer la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum este cancerul de sân și cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu.

Pentru depistarea cancerului ovarian, sunt necesare mai multe investigații: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsie. Este important de știut că testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian.

Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar. Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora.

Stadiile cancerului ovarian

Determinarea stadiului cancerului este o etapă importantă pentru a determina gravitatea bolii. Potrivit unui articol publicat în revista Healthline, stadiile cancerului ovarian sunt stabilite prin sistemul FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics), sistem bazat pe o examinare fizică și teste care determină mărimea tumorii, amplasarea sa, dar și rata de creștere. În funcție de stadiul bolii, se stabilește un plan de tratament.

Stadiul 1

  • În stadiul 1A, cancerul este situat doar într-un ovar.
  • În stadiul 1B, cancerul se află în ambele ovare.
  • În stadiul 1C, celulele canceroase sunt răspândite atât într-unul sau în ambele ovare, cât și în exteriorul acestora.

Stadiul 2

  • În stadiul 2A, cancerul s-a extins în uter și/sau în trompele uterine.
  • În stadiul 2B, cancerul s-a extins în vezica urinară, în colonul sigmoid sau în rect.

Stadiul 3

  • În stadiul 3A, cancerul este localizat la unul sau la ambele ovare, dar și la nivel peritoneal sau este extins către nodulii limfatici retroperitoneali din abdomen.
  • În stadiul 3B, cancerul s-a răspândit către splină, ficat sau se află în nodulii limfatici.
  • În stadiul 3C, celulele canceroase sunt regăsite într-un numar mai mare în exteriorul splinei sau al ficatului.

Stadiul 4

  • În stadiul 4A, celulele canceroase sunt prezente în fluidele din jurul plămânilor.
  • În stadiul 4B, cancerul a pătruns în splină, în ficat, în piele, în plămâni sau în creier și în nodulii limfatici.

Pe 12 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a marcat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Următorul infografic oferit de FABC prezintă statistici referitoare la situația cancerului ovarian în România:

Citește și: