#ASH18: Patru cicluri de chimioterapie sunt la fel de eficiente ca șase cicluri în limfomul difuz cu celule B mari cu prognostic favorabil

  • Health literacyStudiul clinic FLYER a arătat rezultate excelente la adulții cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL) cu prognostic favorabil tratați cu 4 cicluri CHOP plus 6 administrări de Rituximab. Aceste date au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018.

Studiul clinic de faza III a urmărit pacienții pentru o perioadă mediană de 5 ani și a arătat că 4 cicluri de chimioterapie sunt la fel de eficiente precum 6 cicluri, în ceea ce privește rata de eradicare a cancerului și de prevenire a recăderilor. Rezultatele sugerează faptul că durata standard a terapiei pacienților tineri (18-60 ani) cu DLBCL cu risc scăzut poate fi scăzută cu 2 cicluri de chimioterapie în condiții de siguranță.

abonare

Studiul clinic a înrolat aproximativ 600 de pacienți cu vârste cuprinse între 18-60 de ani cu limfom difuz cu celule B mari stadiu I sau II (considerate cu risc scăzut). Jumătate dintre pacienți au fost selectați aleator pentru a primi 6 cicluri CHOP iar cealaltă jumătate a primit 4 cicluri. Ambele grupuri de pacienți au primit în asociere 6 cicluri de Rituximab.

Pacienții au avut evoluție bună în ambele cazuri de tratamente, fără să existe diferențe semnificative între cele 2 grupuri în ceea ce privește supraviețuirea globală, recăderea sau progresia bolii. Supraviețuirea la 3 ani de la administrarea tratamentului a fost de 99% la cei care au primit 4 cicluri de chimioterapie, respectiv la 98% din cei care au primit 6 cicluri.

Datele arată că reducerea numărului ciclurilor de chimioterapie scade cu 1/3 numărul de efecte adverse. Aceste beneficii sunt importante pentru pacienți, având în vedere numărul ridicat de reacții adverse ale chimioterapiei. În plus, în cazul regimului de 4 cicluri, chimioterapia durează 84 de zile, comparativ cu 126 de zile în cazul regimului de 6 cicluri.

„O durată mai scurtă a chimioterapiei înseamnă că pacienții se întorc mai repede în societate, la familiile lor și la muncă. Acesta este un beneficiu important și semnificativ pentru pacienți”, a afirmat autorul principal al studiului, Dr. Viola Poeschel, Saarland University Medical School, Homburg/Saar, Germania. „Studiul nostru arată că pot fi scăzute 2 cicluri de chimioterapie, păstrându-se aceeași eficacitate. Credem că acesta va fi noul standard de terapie pentru acești pacienți.”

Cercetătorii vor continua să urmărească starea pacienților incluși în studiu pentru încă 5 ani pentru a determina dacă reducerea numărului de cicluri terapeutice poate scădea efectele adverse pe termen lung ale chimioterapiei.

DLBCL este un tip de limfom non-Hodgkin (formă de cancer care afectează leucocitele) cu evoluție agresivă. Majoritatea pacienților primește tratamentul sub formă de 6 cicluri de chimioterapie cunoscută sub denumirea CHOP (ciclofosfamidă, doxorubicină, vincristina, prednison). Alături de regimul terapeutic CHOP, pacienții primesc Rituximab (anticorp monoclonal anti-CD20).

Citește și: