Existenţa simultană a hipertensiunii arteriale şi a tulburărilor metabolice precum obezitatea şi diabetul zaharat determină creşterea semnalizării la nivelul căilor moleculare în care este implicat glucagonul, ceea ce conduce la dezvoltarea insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată, conform unui studiu publicat în Circulation Research. Glucagonul este un hormon hiperglicemiant, existând în prezent medicamente de tip antagonist care au fost dezvoltate pentru terapia diabetului zaharat.
Rezultatele evaluării pe animalele de laborator au arătat că medicamentele de tip blocanţi ai receptorului de glucagon au determinat ameliorări importante ale funcţiilor cardiace, au redus rigiditatea pereţilor cardiaci, au îmbunătăţit capacitatea de relaxare a miocardului, precum şi umplerea cavităţilor inimii cu sânge. Acestă descoperire este foarte importantă, deoarece astfel noi opţiuni terapeutice ar putea deveni disponibile rapid pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată, fără a fi necesară parcurgerea tuturor etapelor de dezvoltare a unei molecule terapeutice de novo.
La nivel mondial, se estimează că 64 de milioane de persoane au insuficienţă cardiacă, dintre care aproximativ jumătate prezintă forma cu fracţie de ejecţie păstrată. Insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată constă în rigidizarea miocardului, astfel că relaxarea acestuia nu are loc corespunzător, iar umplerea cordului cu sânge este deficitară. Capacitatea de pompă a cordului este menţinută.
Acest tip de insuficienţă cardiacă este dificil de tratat şi este adesea diagnosticată la adulţii vârstnici cu factori de risc precum hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul. Noul studiu a evaluat simultan impactul hipertensiunii şi tulburărilor metabolice precum obezitatea şi diabetul asupra cordului, indicând căile moleculare prin care aceşti factori contribuie la progresia insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată.
Cu ajutorul tehnologiilor de secvenţiere unicelulară, a fost studiată expresia genică în fiecare celulă din cord, fiind descrise variaţiile asociate cu insuficienţa cardiacă. Atunci când a fost prezentă doar hipertensiunea arterială, evoluţia a fost spre dezvoltarea insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie redusă. În contextul diabetului zaharat sau obezităţii, în prezenţa hipertensiunii arteriale a fost dezvoltată forma de insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată.
Citeşte şi:
- #ACC24. Persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au risc ridicat de hipertensiune arterială. La femei, riscul este mai mare
- #ESCCongress2023. Semaglutida ameliorează simptomatologia la pacienţii obezi cu insuficiență cardiacă cu fracţie de ejecţie păstrată
- Insuficiența cardiacă, un sindrom complex, multisistemic, nu doar o singură boală. Care sunt mecanismele implicate?