#ACC24. Persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au risc ridicat de hipertensiune arterială. La femei, riscul este mai mare

  • Cardiologie
  • Prevenție



Riscul de hipertensiune arterială este ridicat la persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte, fiind și mai pronunțat la cele care însumează mai puţin de 5 ore de somn pe noapte, conform unei meta-analize prezentate în cadrul sesiunilor ştiinţifice din cadrul întâlnirii de anul acesta a American College of Cardiology. Simultan, studiul a fost publicat în Journal of The American College of Cardiology. Rezultatele nu au depistat asocieri statistic semnificative cu riscul de hipertensiune arterială dacă durata somnului a depășit 8 ore.

Aceste rezultate subliniază importanța adoptării unui program de somn în conformitate cu recomandările, în special la persoanele vulnerabile în ceea ce privește riscul de hipertensiune arterială, precum femeile. Medicii pot include concluziile acestui studiu în consilierea pacienţilor referitor la impactul programului de somn asupra sănătăţii cardiovasculare şi tensiunii arteriale.

abonare

Au fost incluse 16 studii despre hipertensiunea arterială și somn, din perioada 2000-2023, care au însumat peste 1 milion de persoane, dintre care aproximativ 60% de sex feminin. Principalele concluzii:

  • riscul de hipertensiune arterială a crescut cu 7% dacă durata somnului a fost de mai puțin de 7 ore
  • durata somnului de sub 5 ore a asociat o creștere a riscului de hipertensiune arterială cu 11%
  • asocierile nu au variat în funcție de vârstă
#ACC2024
Photo by Brad Huchteman on Unsplash

“Pe baza celor mai actualizate date, cu cât dormi mai puțin – adică mai puțin de șapte ore pe zi – cu atât este mai probabil să dezvolți hipertensiune arterială în viitor. Am observat o tendință între durata prelungită a somnului și dezvoltarea mai frecventă a hipertensiunii arteriale, dar nu a fost semnificativă statistic. Să dormi șapte până la opt ore, așa cum este recomandat de experții în somn, poate fi cel mai bun și pentru inima ta.”, a afirmat Dr. Kaveh Hosseini, investigator principal al studiului.

În 2022, American Heart Association a inclus somnul în lista “Life’s Essential 8”, care definesște măsurile necesare pentru a asigura o sănătate cardiovasculară adecvată. Nu există un program de somn ideal aplicabil oricui, însă 7-8 ore de somn pe noapte sunt o ţintă susţinută de majoritatea dovezilor ştiinţifice acumulate până în prezent. Asocierile dintre durata somnului şi hipertensiunea arterială ar putea fi mediate de activarea sistemului nervos simpatic, alterări hormonale sau modificarea ritmului circadian. Citește mai multe despre CE SPUN STUDIILE despre somn și impactul asupra sănătății.

Asocierile dintre riscul de hipertensiune arterială și somn trebuie investigate în continuare. Durata somnului este importantă pentru sănătatea cardiovasculară, însă impactul pattern-ul programului de somn poate fi, de asemenea, semnificativ. De asemenea, stilul de viață și comorbiditățile, incluzând alimentarea excesivă, consumul de alcool, munca în ture de noapte, utilizarea anumitor medicamente, anxietatea, depresia, apneea în somn, ar putea să influențeze riscul de hipertensiune arterială la persoanele care dorm puțin. Identificarea populaţiilor vulnerabile în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea somnului permite elaborarea unor strategii personalizate de a limita riscul asociat cu afecţiunile cardiovasculare.

Citește și: