VIDEO. Dr. Oana Claudia Deleanu: Ce este apneea în somn, cum o diagnosticăm și cum o tratăm

  • Health literacy



Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune care se manifestă prin întreruperea temporară a respirației în timpul somnului. Deși există trei tipuri de apnee în somn (obstructivă, centrală și mixtă), cea mai des întâlnită formă de SAS este apneea obstructivă, fiind a doua cea mai comună tulburare de somn, după insomnie. Printre principalele cauze ale apneei obstructive se numără obezitatea, polipii și amigdalele mărite.

În cazul apneei obstructive, pauzele în respirație sunt cauzate de relaxarea exagerată a musculaturii gâtului și a limbii, rezultând în blocarea căilor aeriene superioare. Această afecțiune are un impact semnificativ asupra sănătății pacientului, deoarece limitează cantitatea de oxigen care ajunge la creier și nu permite odihna suficientă în timpul somnului. Potrivit Prof. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie, 7 ore de somn neîntrerupt pe noapte sunt esențiale pentru menținerea sănătății fizice și psihice a adulților.

abonare

SAS reprezintă un pericol cu atât mai ridicat pentru pacienții ale căror joburi presupun un grad ridicat de vigilență, cum ar fi șoferii, poliții, controlorii de trafic aerian ș.a.

„Așa cum nu consumă alcool atunci când intră în tură, acești pacienți ar trebui să se asigure că sunt bine odihniți” – Dr. Oana Claudia Deleanu, membru European Sleep Research Society

SAS poate fi identificat folosind chestionarul STOP-BANGcare evaluează comportamentul pacientului în timpul somnului și informații precum vârstă, sex,  indice de masă corporală și circumferința gâtului.

După formularea suspiciunii de SAS, diagnosticul poate fi confirmat cu ajutorul unei poligrafii cardio-respiratorii ( o investigație non-invazivă, cu scopul de a determina parametrii respiratori și cardiaci în timpul somnului) sau a unei polisomnografii (care presupune monitorizarea somnului pacientului în laborator).

Odată stabilit diagnosticul de apnee în somn, medicul alege cea mai potrivită terapie, în funcție de particularitățile și nevoile pacientului. Printre posibilele tratamente se numără utilizarea unei proteze de avansare mandibulară, chirurgia ORL sau folosirea unui dispozitiv CPAP (continuous positive airway pressure), care menține căile respiratorii ale pacientului deschise folosind un flux continuu de aer.

În clipul următor, Dr. Oana Claudia Deleanu, membru European Sleep Research Society, explică ce este apneea în somn și vorbește despre modalități de diagnosticare și tratare a afecțiunii:

Articole relevante:

7 ore neîntrerupte de somn sunt esențiale pentru sănătatea fizică și psihică a adulților

Tehnologia DeepHeart transformă smartwatch-urile în instrumente de screening pentru hipertensiune și apnee în somn

Insomnia ar putea contribui la deteriorarea sănătății mintale și poate exacerba paranoia și halucinațiile